Teške optužbe na račun hrvatske policije: Vrućim šipkama žigosali migrante

0
262
Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske juče je odbacilo navode portala H-Alter koji je, među ostalim, objavio da je hrvatska policija “kažnjavala migrante” pržeći im noge vrućim željeznim štapom.

“Kako bi bilo koji navod bio službeno provjerljiv potrebno je raspolagati barem nekim informacijama, a iz novinskog teksta oni nisu vidljivi”, saopšteno je iz MUP-a.

Navedeni portal objavio je svjedočenje migranata, njih desetak, o tome da su ih četiri policajca kažnjavala.

“Prvo udaranje po nogama, zatim brijanje noge i prženje vrućim željeznim štapom”, svjedočanstvo je migranta koje je objavio portal H-alter.org.

Migrant koji je trenutno u BiH, gdje ga je na kraju vratila hrvatska policija, dostavio je fotografiju spržene desne noge, potvrdu da je primljen u ambulantu u Bosanskoj Krupi te fotografiju lijekova koje uzima da se oporavi od povrede.

Tvrdi kako se incident dogodio početkom septembra, kada je s grupom ljudi prešao granicu između Hrvatske i BiH.

“Dva dana nakon mučenja, po povratku u BiH, dvadesetšestogodišnji Ahmad potražio je pomoć u ambulanti u Bosanskoj Krupi. Doktor je utvrdio kako ima opekotine na prednjoj strani desne potkoljenice”, navodi se.

Migrant se nalazi u kampu Bira u Bihaću, a nasilje hrvatske policije prijavili su Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM).

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here