Korak po korak – Abe se nada rješenju spora sa Moskvom

0
458

Premijer Japana Šinzo Abe obećao je da će se kretati “korak po korak” ka pronalaženju rješenja za spor sa Rusijom u vezi sa Kurilskim ostrvima.

On je rekao da nije lako riješiti pitanje za koje rješenje nije pronađeno 73 godine nakon Drugog svjetskog rata, ali je naglasio da se ono mora riješiti.

Japanski premijer podsjetio je da su, nakon njegove posjete Moskvi prošlog mjeseca, ministri spoljnih poslova dvije zemlje dobili zadatak da u toku ovog mjeseca održe sastanak kako bi razgovarali o mirovnom sporazumu.

Abe je istakao da očekuje da će se sa Putinom ponovo sastati u junu, tokom samita “Grupe 20” koji će se održati u Osaki.

Premijer Japana napomenuo je da bi državljani Japana trebalo da sarađuju sa vlastima, kako bi se ostvario napredak u mirovnim pregovorima sa Rusijom, i kako bi Japanci bili više zainteresovani za to pitanje i kako bi ga bolje razumjeli.

Abe kaže da Tokio namjerava da potpiše sporazum sa Moskvom nakon što se pronađe rješenje za spor Japana i Rusije u vezi sa teritorijom, javio je TASS.

– Japan će nastaviti da unapređuje zajednički rad u pronalaženju rješenja koje je prihvatljivo za obje strane – dodao je premijer Japana.

Rusija i Japan decenijama pregovaraju u vezi sa mirovnim sporazumom, a pregovore otežava spor u vezi sa ostrvima Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, na koja Tokio polaže pravo, a koja su nakon rata postala dio Sovjetskog Saveza.

(Srna)

PODIJELI