Dvije opcije za Srbiju – “Turskim tokom”, osim ruskog, treba da protiče i neki drugi gas

0
546

Odlukom Evropske energetske zajednice da, osim ruskog, “Turskim tokom” treba da protiče i neki drugi gas, Srbiji se predlažu dvije opcije – gas iz Azerbejdžana koji treba da poteče do 2020. godine i rumunski gas, piše “Politika”.

List navodi da se gradi i novi terminal za tečni gas u Grčkoj koji će moći da obezbijedi ovaj energent i za Srbiju.

– Sva ta potencijalna konkurencija mora, prema mišljenju sekretarijata, da koristi i srpskim potrošačima – rekao je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, odgovarajući na pitanje lista šta je alternativa ruskom gasu u Srbiji.

Na pitanje ima li logike da se srpsko-ruskoj firmi “Gastrans” koja svojim novcem gradi gasovod ne dozvoli da bude vlasnik i cijevi i sirovine, Kopač kaže da treći energetski paket to ne dozvoljava.

Na primjedbu da za Srbiju važe drugačija pravila igre od na primjer Njemačke koja je gasovod “Sjeverni tok jedan” izgradila i njime protiče čak 90 odsto ruskog gasa, Kopač kaže da se Sekretarijat Energetske zajednice uvijek rukovodi istim principima evropskog prava.

– Naš primarni interes je korist potrošača u našim zemljama članicama, pa i u Srbiji. Konkurencija uvijek koristi potrošačima. Ruski gas je skuplji svuda gdje nema konkurencije i to važi i za Srbiju bez obzira na dobre političke odnose dvije zemlje – kaže Kopač.

(Srna)

PODIJELI