KORMORANI I KRIVOLOV TAMANE RIBU: Problemi i dalje muče prnjavorski „Ribnjak“

0
264

Dvije godine nakon što je prnjavorski „Ribnjak“ bio u žiži javnosti zbog masovnog pomora ribe, situacija u ovom preduzeću se koliko-toliko stabilizovala, međutim nekadašnjeg giganta i dalje muče problemi – riblji fond je ugrožen zbog ptica grabljivica, šakala a tu su i ribokradice koje ne odustaju od starih navika.

Masovni pomor ribe, oko pet tona, na ljeto 2021. digao je na noge cijelu Republiku Srpsku, zbog čega je uslijedila reakcija nadležnih. Uginula riba je uklonjena iz ribnjaka, kanali između vodenih površina su pročišćeni, a obezbjeđena je hrana za postojeću ribu. Vlada Srpske je izdvojila grant od 100.000 KM, na osnovu kojeg je ribnjak poribljen, a prodajom izlova krajem godine, omogućena je isplata plata za šest radnika, izmiren je dug za poreze i doprinose, kao i za komunalne usluge.

Ribnjak je nekoliko godina u stečaju, zbog ranijeg lošeg poslovanja i brojnih portraživanja prema ovom preduzeću. Stečaj je otvoren je polovinom 2020. godine, a njegov većinski vlasnik bila je firma „R&S“ iz Prnjavora, u vlasnštu Radojice Ratkovca.

U međuvremenu je promijenjeno nekolio stečajnih upravnika, a novi-stari je Radomir Predojević, koji je odlukom Višeg privrednog suda u Banjaluci ponovo imenovan na ovu funkciju. On je za „Novosti“ pojasnio u kakvom stanju se nalazi ribnjak.

– Sam ribnjak je u funkcionalnom stanju, kanali su očišćeni, riba se hrani. Skorašnje velike poplave koje su zadesile Prnjavor, nisu bitno ugrozile ribnjak. Ono što uveliko smanjuje riblji fond su jata ptica kormorana koji tamane sve što stignu. Oni kruže nad vodenim površinama, zalete se, ugrabe ribu u velikim dubinama, i u sekundi ih gutaju. Ove ogromne ptice prave veliku štetu i nemamo rješenje za njih. Takođe, primjetan je i povećan broj šakala koje krstare oko vode, a tu su i ribokradice koji godinama izlovljavaju i odnose ribu – kaže Predojević.

Raniji finansijski problemi i dugovi su rak-rana ovog predzeća. U toku su dva veća sudska postupka – jedan je pokrenulo Pravobranilaštvo Srpske, dovodeći u pitanje vlasništva nad imovinom ribnjaka, za koju u ovoj instituciji tvrde da nije mogla biti predmet privatizacije. Drugi je spor sa jednom bankom zbog duga „Ribnjaka“.

– To su dva glavna postupka, a ima ih više. U slučaju Pravobranilaštva uskoro očekujemo presudu, a druga parnica je prema tužbi banke zbog duga. U tom slučaju osporio sam veći deo potraživanja, od 4,2 miliona KM. Pokrenuli smo tužbu da dokaženo neosnovanost njihovog postupanja – rekao je Predojević.

Stečajna masa preduzeća je procjenjena na 10,5 miliona maraka, a sam ribnjak se prostire na površini od 860 hektara, koju čine 22 ribnjaka (bazena) i 12 zimovnika, gdje se čuva izlovljena riba. U ribanjacima se uzgaja šaran, tolstolobik, smuđ, som i druge vrste koje su na cijeni.

– Poenta je da se okonča stečajni postupak, odnosno da se namire poverioci u vrijednosti stečajne mase, a naš osnovni cilj je da je održimo ili uvećamo stečajnu masu, što vjerujem da ćemo i uraditi – istakao je Predojević.

Brojni investitori su i dan danas zaniteresovani za „Ribnjak“, koji ima veliki značaj i za Prnjavor i Republiku Srpsku. Iz Ministrastva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nedavno su potvrdili da je na ribnjak „oko bacio“ i jedan italijanski investitor.

PORIBLJAVANJE

Poribljavanje ribnjaka ovog proljeća nije obavljeno.

– Glavni razlog je nedostatak novca. Taj posao je trebalo uraditi u toku marta ili najkasnije u prvoj polovina aprila, a naknadno poribljavanje sa mlađi u toku godine nije moguće. To će svakako smanjiti prihode krajem i početkom sljedeće godine. Ne možemo sa sigurnošću reći koliko ćemo imati ribe u to vrijeme – rekao je Predojević.

Večernje novosti

PODIJELI