Korona smanjila odlaske na bolovanja

0
531
Virus korona spriječio je mnoge da u protekla četiri mjeseca odlaze na posao zbog zaraze ili izolacije, ali broj radnika na bolovanju u jeku epidemije bio je znatno manji u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS, od pojave virusa korona u Srpskoj do početka jula najviše radnika na bolovanju bilo je tokom marta i to 18.398, što je za 1.042 više nego istog mjeseca prošle godine.

Nakon marta uslijedio je značajan pad odlazaka na bolovanje pa tako tokom aprila i maja zbog povreda i bolesti na poslu u prosjeku je odsustvovalo 11.300 radnika, dok je taj broj u istim mjesecima lani dostizao 15.000. Na bolovanju u junu ove godine bilo je 12.775 radnika, što je za 3.178 manje nego istog mjeseca lani.

– Razlozi za odsustva s posla se u ovoj godini nisu bitnije mijenjali u odnosu na raniji period i osiguranici su većinom koristili bolovanja zbog povreda, bolesti mišićno-koštanog sistema i drugih – rekli su u Fondu.

Dodaju da ne raspolažu preciznim podacima o tome koliko je radnika bilo na bolovanju zbog zaraze virusom korona.

– Prema izvještajima komisija za ocjenu bolovanja, u aprilu je 19 radnika upućeno na bolovanje radi izolacije, u maju 33, junu 40, dok u martu nije bilo tih slučajeva. Ovi podaci se odnose na bolovanja duža od 30 dana i sigurno je ukupan broj osiguranika koji su bili na bolovanju zbog izolacije daleko veći, ali s obzirom na to da izolacija obično traje 21 dan, ta bolovanja ne ulaze u ona iznad 30 dana i o njima nemamo precizne podatke – rekli su u Fondu.

Dodaju da pravo na bolovanje imaju svi radnici kojima je izdato rješenje za izolaciju od strane Republičke uprave za inspekcijske poslove. U Fondu pojašnjavaju da, ukoliko osiguranik oboli od virusa korona ili mu bude određena mjera izolacije, potrebno je da se javi svom porodičnom doktoru kako bi mu za odsustvo sa posla i ostvarivanje prava na naknadu plate bio izdat izvještaj o trajanju privremene nesposobnosti za rad.

– Naknade za plate koje obezbjeđuje poslodavac tokom bolovanja do 30 dana isplaćuju se u visini od 70 do 90 odsto, a visina naknade koju obezbjeđuje fond je 90 odsto u slučajevima kada je bolovanje duže od mjesec uzrokovano izolovanošću kao kliconoše – rekli su u Fondu zdravstva i dodali da je u prošloj godini trošak fonda za bolovanja iznosio 16,3 miliona KM, a u ovoj godini za šest mjeseci taj trošak je oko 5,6 miliona KM.

Odsustvo zaposlenih sa posla zbog bolesti velike probleme zadaje poslovnoj zajednici, a direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić ističe da je najgora situacija u ljetnim mjesecima jer tada dođe do naglog rasta broja radnika koja odlaze na bolovanje.

– Jul je godinama karakterističan po velikom broju odsustva s posla jer tada kreću sezonski poslovi u polju.  Duži niz godina ukazujemo na ovaj problem, ali, nažalost, nema adekvatnog odgovora zdravstvenog sektora. Ove godine je pojava “kovida 19” dodatno usložnila problem pa sada zaposleni zbog samoizolacije ili pozitivnog nalaza odsustvuju sa posla od 15 do 45 dana, što ozbiljno ugrožava odvijanje privredne aktivnosti – rekao je Aćić.

S druge strane, predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić tvrdi da mnogi radnici bolesni odlaze na posao jer bolovanje znači manju platu do 30 odsto.

– Mnogi zaposleni imaju ozbiljnih zdravstvenih problema, ali ne idu na bolovanje jer sa smanjenom  platom ne mogu preživjeti – ističe Mišićeva.

Ona smatra da je na kraću listu radnika na bolovanju tokom epidemije uticala smanjena privredna aktivnost.

– U aprilu i maju značajan broj privrednih subjekata nije radio, a pojedini su radili sa 50 ili 70 odsto kapaciteta, što znači da su radnici bili kod kuće, nisu išli na posao pa i ako su bili bolesni, liječili su se, ali nisu otvarali bolovanje. To je jedan od razloga koji je mogao uticati na manje brojke. Moguće da je još nešto dovelo do tog smanjenja, ali ono što sa sigurnošću mogu reći je da naše stanovništvo sigurno nije bilo zdravije ni u aprilu ni u maju u odnosu na prošlu godinu – rekla je Mišićeva.

Kontrole

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da je ove godine 41 poslodavac zatražio provjeru opravdanosti bolovanja za svoje radnike.

– Riječ je o 47 radnika, a samo u jednom slučaju su uočene nepravilnosti jer porodični ljekar nije utvrdio bolovanje u skladu sa pravilnikom kojim je regulisana ova oblast – navode u fondu.

 

* Broj radnika na bolovanju do 30 dana 

mart             april            maj               jun

2019.             12.320          10.501         10.222         10.498

2020.             13.354           6.213           6.104           9.034

* Broj radnika na bolovanju dužem od mjesec

mart            april             maj                jun

2019.              5.034           4.786              4.689            5.455

2020.              5.044           5.191              5.175            3.741

/Glas Srpske/

PODIJELI