Korona virus potvrđen i u Brčkom

0
496

Prvi slučajeve zaraženih virusom korona registrovani su u Brčko distriktu.

-Testiranje je potvrdilo da su za dvije osobe nalazi pozitivni. Od 18. marta oni se nalaze u kućnoj izolaciji i njihovo zdravstveno stanje je stabilno. Riječ je o relativno mlađim osobama, rođenim 1989 i 1990. godine koji su u BiH došli sa Kariba, preko Francuske i Srbije i od 18. marta se nalaz u kućnoj izolaciji – rekao je Siniša Milić gradonačelnik i komandant Kriznog štaba na pres konferenciji koja je održana ispred Vijećnice.

Pojasnio je da je riječ o supružnicima koji prema njihovim tvrdnjama nisu imali kontakt i dodao da se te tvrdnje provjeravaju.

-Moram reći da se radi o savjesnoj i odgovornoj porodici. Treća osoba koja ih je dovezla sa graničnog prelaza između BiH i Srbije, takođe, se nalazi u izolaciji i ona je dan ranije, pod pretpostavkom da se radi o virusu korona, pripremila im zalihe hrane i drugih potrepština – rekao je Milić.

Dodao je da su preduzete pojačane mjere dezinfekcije prostora u kojima borave zaražena lica kao i okoline.

Anđa Nikolić, šef Pododjeljenja za javno zdravstvo rekla da nije riječ o neočekivanom slučaju i da je bilo pitanje trenutka kada će se pojaviti pozitivni rezultati testova podsjećajući da je do sada testirano ukupno 14 osoba.

-Dobili smo telefonski potvrdu za ova dva slučaja. Nalaze ćemo dobiti mejlom u toku dana. Radimo na što bržoj komunikaciji kako bismo na vrijeme svi bili obaviješteni i preduzeli potrebne mjere zaštite kako ne bi došlo do širenja ovog virusa – rekla je Nikolićeva.
Istakla je da će biti testirane i osobe koje su dovezle lica zaražena virusom korana kao i sve druge osobe kod kojih testiranje bude potrebno.

U Brčko distriktu pod nadzorom se nalazi 888 osoba. Upućen im je poruka da se pridržavaju mjera samoizolacije i da mobilne timove pozivaju samo u slučaju pojave simptoma respiratorne infekcije.

Ukupan broj zaraženih u BiH do sada je 128.

Po gradovima to izgleda ovako:

Banjaluka – 64, Čelinac – 3, Laktaši – 6, Srbac – 1, Prnjavor – 2, Ribnik -1, Modriča – 2, Dubica – 2, Prijedor – 1, Bijeljina -3, Gradiška – 1 i Derventa – 1, Кneževo -3, Sarajevo – 3, Mostar – 6, Zenica – 4, Konjic – 11, Bihać – 4, Tešanj – 2, Orašje – 1, Goražde – 4, Novi Travnik – 1 i Brčko 2.

/Srpskainfo/

PODIJELI