Košarac: Vrijeme za smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice

0
286

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac smatra da je vrijeme da u BiH bude uvedena diferencirana stopa PDV-a.

“To smatram, prije svega, cijeneći arhitektonske poremećaje u privrednom smislu zbog poskupljenja gasa i u tom kontekstu vidimo da imamo značajne poremećaje u tržišnim cijenama određenih proizvoda, na šta moramo adekvatno odgovoriti u interesu građana”, rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, neke cijene u BiH enormno su visoke i potrebno je smanjivanje PDV-a na osnovne životne namirnice, ali i povećanje PDV-a na luksuznu robu.

Košarac, koji je član Predsjedništva SNSD-a, smatra da je ova stranka pokazala odgovoran odnos prema ovom pitanju i ljudima u BiH, jer je Klub poslanika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH ovu inicijativu već uputio u parlamentarnu proceduru.

Kada je riječ o smanjenju akciza na gorivo, Košarac je istakao da je to pitanje za Upravu za indirektno oporezivanje BiH, koja već vrši određene analize.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa odbacio je primjedbe da Savjet ministara ne radi, što se često može čuti u javnosti.

“Savjet ministara funkcioniše i radi, predsjedavajući i ministri su na poslu svaki dan. Ne mogu da vjerujem da postoji takva percepcija da Savjet ministara ne radi”, rekao je Košarac.

On napominje da ovaj organ radi u skladu sa ulogom koju je mu je dao Ustav, mada je neko u BiH mislio da će od Savjeta ministara jednom postati “vlada”, ali to nije moguće.

Prema njegovim riječima, u radu Savjeta ministara postoje određeni problemi, ali to se dešava naročito onda kada pojedini ministri daju nekorektne izjave i povlače poteze koji nisu usaglašeni na zajedničkim institucijama, nego slijede svoje političke mentore i stavove svojih političkih partija.

Košarac je dodao da su politički odnosi u BiH pogoršani i zbog takozvanog Inckovog zakona o izmjenama Krivičnog zakona.

On je sve relevantne političke strukture u BiH pozvao na dijalog, kako bi se taj nametnuti zakon stavio van snage.

PODIJELI