KRAJ POLITIČKOG PRIMIRJA U BIH Vraćanje tenzija je siguran znak popuštanja pandemije

0
309

Poslije skoro dva mjeseca političkog primirja u BiH, u kome su dominirali solidarnost, dogovaranje i zajednički rad na suzbijanju pandemije virusa korona, polako ali sigurno vraćamo se političkim sukobima.

Kako su mnogi i predviđali, prvi znaci popuštanja pandemije osjetiće se upravo na političkoj sceni u BiH, gdje se ključni politički akteri u sva tri naroda, plus opozicija, lagano vraćaju na startne pozicije koje su imali početkom godine.

Glasanje ministara SDA i DF u Savjetu ministara BiH protiv povlačenja već odobrenog kredita MMF za BiH bio je okidač za stare, dobro poznate poruke: Srpska je talac odnosa u Federaciji, Bošnjaci nisu sposobni da ispoštuju nijedan dogovor, to je dokaz nefunkcionalnosti Savjeta ministara, SDA želi da blokira sve u BiH, Čović za kantone nije dobio koliko je tražio, Bevanda se ne pridržava Pisma namjere prema MMF, OHR je neprijateljska organizacija prema Srbima…

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Ko iole ima realističan pristup politici u BiH i u drugim zemljama znao je da će se to desiti, da te teme neće nestati. Dakle, zbog situacije koju smo imali, sve tradicionalne, već dugo prisutne političke teme i sukobi samo su bili stornirani, zaustavljeni, na ledu. Bilo je samo pitanje vremena kada će se ponovo vratiti u javni prostor – kaže za Srpskainfo član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski.

Međutim, ono što nije dobro, smatra Sitarski, jeste strah da bi svi sukobi koji su na kratko prekinuti, sada mogli da postanu još intenzivniji – pojačani ekonomskim, socijalnim, političkim i drugim problemima koji su posljedica pandemije.

– Pitanje je samo da li će se to desiti u prvom, neposrednom periodu nakon pandemije, ili kasnije, u maju, junu. Ko prati međunarodne medije, može vidjeti da to nije slučaj samo kod nas, nego i u drugim zemljama u EU i izvan nje. Pošto je pandemija globalni problem, to je neka prirodni put svih političkih debata, da prvo budu sklonjene sa strane, a onda se vraćaju u velikom stilu na javnu scenu – naglašava Sitarski.

Budući da je ovaj proces u toku, Sitarski ne želi da daje bilo kakve prognoze, osim da bismo u BiH mogli da imamo nove probleme izazvane različitim pristupima različitih nivoa vlasti.

Foto: Savjet ministara BiH

– Prije svega, tu imam u vidu opstrukciju bošnjačkih ministara u Savjetu ministara BiH po pitanju zaduživanja za borbu protiv posljedica pandemije. Mislim da je to vrlo loš pristup, kako se stavovi unitarističke agende i nekakvo impliciranje nejednakosti između različitih dijelova BiH sada odražavaju na funkcionisanje sistema. Umjesto da se pojača solidarnost, vidimo da se ona čak umanjuje – zaključuje Sitarski.

Univerzitetski profesor Slavo Kukić smatra da je neka vrsta političkog primirja u BiH trajala samo dotle dok su u vrhu političke klase dominirao strah od posljedica po njih same od nepoznatog virusa.

– I tada sam govorio da to neće dugo trajati i da onog časa kada popusti pažnja u vezi s korona virusom, predstavnici etnonacionalističkih političkih oligarhija će se vratiti na pozicije na kojima su najsigurniji. Njima je važan jedan detalj, to je okupiranost pitanjima koja iz djelokruga pažnje eliminišu pitanja kriminala, korupcije, njihove vlastite umiješanosti u kriminogene radnje i u skladu s tim, reakcije koje ih mogu koštati političke karijere, ali i pravne sigurnosti – kaže Kukić za Srpskainfo.

Onog časa kada kriza popusti, a popušta, ne zbog toga što je virus posebno izgubio na intenzitetu, nego se narod navikao živjeti s tim pa popušta i strah, te se koncentracija usmjerava na druga pitanja, oni moraju ponovo aktivirati ono što odvlači pažnju ljudi od tih pitanja kriminala, smatra Kukić.

 

– Pitanje nacionalne ugroženosti, „borbe“ za nacionalna prava je najsigurnije, najprovjerenije pitanje na kojem su oni testirali pamet prosječnog čovjeka 30 godina. Zato je logično da se tom pitanju vraćaju jer ono je najveća garancija da će sve biti kao što je bilo, da će se njihovi džepovi dodatno puniti, a da zbog toga niko specijalno neće postavljati pitanja – zaključuje Kukić.

Povratak na stare teme

Milorad Dodik: Epidemija virusa korona nije promijenila moj odnos prema BiH, koja za mene ostaje nesređena zemlje vođena sa strane. OHR je reprezent jedne kolonijalne vlasti, koja ne želi da BiH postane normalna zemlja, a za Srbe predstavlja neprijateljsku instituciju.

Željko Komšić: Osjećaj nesigurnosti koji je proizveden kod zaposlenika OHR posljedica je ličnog primitivizma Milorada Dodika. Institucije države BiH i nadležne bezbjednosne agencije u svakom trenutku su spremne da intervenišu i spriječe bilo kakav pokušaj ugrožavanja njihove lične bezbjednosti.

Bakir Izetbegović: U RS je teško, jako su zaduženi, pogođeni su jako, mjere ih teže pogađaju nego FBiH i dobili su procenat više od MMF koji će da vrate.

Dragan Čović: Stranka demokratske akcije je u vrijeme korona virusa oštetila hrvatske sredine za više miliona maraka.

/Srpskainfo/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here