Naredba o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata i službi na području opštine Prnjavor

0
483

Na prijedlog Opštinskog štaba za vanredne situacije, Načelnik opštine dobio je Naredbu o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata i službi na području opštine Prnjavor.

U cilju provođenja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, te zaštite i spasavanja stanovništva:

 1. Zabranjuju se sva javna okupljanja.
 2. Zabranjuje se rad sljedećim subjektima, svakim radnim danom i u dane vikenda, do 11.05.2020. godine:
 • ugostiteljskim subjektima, svih kategorija,
 • zanatsko-uslužnim radnjama u kojima se ostvaruje bliski kontakt sa korisnicima (frizerskim, kozmetičkim i drugim uslužnim radnjama koji pružaju usluge njege i održavanja tijela),
 • svim dječijim vrtićima i igraonicama,
 • bazenima, „wellness“ i spa centrima zasebno i u sklopu hotelskog smještaja,
 • privatnim stomatološkim ambulantama,
 • robnoj pijaci (buvljak),
 • priređivačima igara na sreću, osim priređivača internet igara i lutrijskih igara na sreću osim klasične tombole, i
 • sportskim organizacijama i školama sporta, te treninga i organizovanje takmičenja za sportiste svih kategorija.
 1. Do 11.05.2020. godine ograničava se rad od 07,00 do 19,00 časova, a nedjeljom od 07,00 do 12,00 časova:
 • trgovinama na veliko,
 • trgovačkim centrima, u kojima mogu raditi trgovine prehrane/robe široke potrošnje, apoteke, poljoprivredne apoteke, trgovine bijelom tehnikom, vodomaterijalom i sanitarijama, građevinskim materijalom, auto dijelovima i dijelovima za poljoprivredne mašine, elektromaterijalom, namještajem, keramikom, kao i trgovine boja i lakova ako se nalaze u trgovačkom centru,
 • svim subjektima koji obavljaju zanatsko-uslužne djelatnosti, osim djelatnosti koje su zabranjene tačkom 2. alineja 2. ove Naredbe,
 • trgovinama prehrane/široke potrošnje, trgovinama bijelom tehnikom, vodomaterijalom i sanitarijama, građevinskim materijalom, auto dijelovima, dijelovima za poljoprivredne mašine, elektromaterijalom, namještajem, keramike i boja i lakova, trgovinama stočne hrane, kioscima,
 • poljoprivrednim apotekama,
 • trgovinama informatičkom i telekomunikacijskom opremom,
 • drogerijama.
 1. Ostale trgovine na malo neprehrambenom robom koje nisu navedene u prethodnoj tački, koje posluju kao zasebni prodajni objekti ili kao objekti u tržnim centrima neće raditi do 01.05.2020. godine, a od 01.05. do 11.05.2020. godine će raditi u ograničenom radnom vremenu od 07,00 do 19,00 časova.
 2. Do 11.05.2020. godine ograničava se rad od 06,00 do 13,00 časova stočnoj pijaci i tržnici na veliko.
 3. Do 11.05.2020. godine ograničava se rad od 07,00 do 19,00 časova radnim danom, a nedjeljom od 07,00 do 12,00 časova tržnici na malo i zelenoj pijaci.
 4. Trgovinskim objektima vrste dragstor i subjektima koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača isključivo u pogledu prodaje njihovih proizvoda, ograničava se radno vrijeme od 07:00 do 19:00 časova.
 5. Ugostiteljskim objektima koji mogu vršiti dostavu hrane i pića i šaltersku prodaju hrane i pića dozvoljen je rad bez mogućnosti usluživanja i konzumiranja unutar i ispred ugostiteljskog objekta.
 6. Dostava životnih namirnica, ketering, dostava auto-dijelova, dostava kancelarijskog materijala, dostava građevinskog materijala i dostava brze hrane je dozvoljena od 07:00 do 19:00 časova za one subjekte koji su registrovani za obavljanje te djelatnosti, uz maksimalne mjere higijene i sigurnosti, koje će kontrolisati kontrolni organi.
 7. Benzinske pumpe nastavljaju da rade u dosadašnjem režimu, s tim da se zabranjuje rad ugostiteljskog objekta u okviru benzinske pumpe, a prodaja ostalih proizvoda dozvoljena je do 19:00 časova.
 8. Hoteli, hosteli i moteli mogu pružati ugostiteljske usluge isključivo za prijavljene goste ovih objekata.
 9. Apoteke mogu da rade radnim danom od 07:00 do 19:00 časova, a vikendom od 07:00 do 15:00 časova. U vrijeme kada apoteke ne rade, snabdijevanje lijekovima i medicinskim sredstvima vršiće se putem dežurstva ili pripravnosti u najmanje jednoj apoteci.
 10. Svi subjekti kojima je dozvoljeno da rade dužni su da obezbijede ograničen broj ljudi u zatvorenom prostoru, uz mjere pojačane dezinfekcije, tako da se na ulazu reguliše broj osoba koje istovremeno mogu ulaziti.
 11. Ispred blagajni označiti i organizovati razmak između kupaca od najmanje jedan metar.
 12. Kontrolnim organima je naloženo da se nepoštovanje ovih mjera kažnjava u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Krivičnim zakonikom Republike Srpske.
 13. Opštinska uprava, javna preduzeća i ustanove organizovaće određeni broj ulaza, a građane pozivamo da ne dolaze u navedene institucije bez velike potrebe.
 14. Zadužuje se Odjeljenje za inspekcijske poslove da u provođenju ove Naredbe obezbijedi poštovanje iste od strane naprijed navedenih subjekata.
 15. O izvršenju zadataka iz ove Naredbe organi iz tačke 17. svakodnevno će izvještavati komandanta Opštinskog štaba za vanredne situacije.
 16. Naredba broj 01/1-014-96/20 od 13.04.2020. godine stavlja se van snage.
 17. Ova Naredba stupa na snagu odmah, a objaviće se u „Službenom glasniku opštine Prnjavor“.

Naredba o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata i službi na području opštine Prnjavor

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here