Kreće kampanja “Osvjetlaj obraz, domaćine! Označi traktor žutim rotacionim svjetlom”

0
2102

U kampanju, koja će trajati do 31. marta, aktivno je uključeno Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske (RS), Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i Ministarstvo poljoprivrede RS. Kampanjom se želi uticati na promjenu stavova kod vozača traktora kako bi na javnom putu učestvovali sa tehnički ispravnim traktorom, čistim i ispravnim svjetlosignalnim uređajima, koristili žuto rotaciono svjetlo, bezbjedno prevozili lica i teret na traktorskoj prikolici.

Realizacijom kampanje očekuje se veće poštivanje propisa iz oblasti bezbjednosti saobraćaja i povećan oprez vozača na javnom putu, te veći stepen tehničke ispravnosti traktora i priključnih vozila za traktor.

S obzirom na visoko učešće traktora i radnih mašina u saobraćajnim nezgoda sa najtežim posljedicama preventivnom kampanjom namjerava se ukazati vozačima traktora na najčešće uzroke nezgoda (prevoz lica traktorom, prevoz tereta na prikolici, neosvijetljenost traktora i slično).

Propisima iz oblasti bezbjednosti saobraćaja utvrđene su sledeće norme:

  • Traktor zaustavljen na putu mora biti propisno obilježen (znak se postavlja van naselja na udaljenosti od 50, a u naselju najmanje 10 metara).
  • Na traktoru tokom vožnje na javnom putu mora biti upaljeno žuto rotaciono svjetlo.
  • Nije dozvoljen prevoz lica u kabini i na spoljašnjim dijelovima kabine.
  • Dozvoljen je prevoz do pet lica koja su starija od 15 godina na traktorskoj prikolici, a tri lica na prikolici koju vuče motokultivator.
  • Traktorom može upravljati punoljetno lice koje posjeduje vozačku dozvolu ili lice koje je položilo ispit iz poznavanja propisa iz bezbjednosti saobraćaja.
  • Radna mašina i motokultivator u saobraćaju na putu moraju na prednjoj strani imati uključena oborena svjetla za osvjetljavanje puta, a na zadnjoj strani poziciona svjetla i katadiopter.
  • Radna mašina i motokultivator moraju imati propisana stop-svjetla koja su povezana sa uređajem za zaustavljanje.

Najčešći propusti vozača traktora i nedostaci neophodne opreme i uređaja: neispravni uređaji za osvjetljavanje puta, označavanje vozila i davanje svjetlosnih znakova, vožnja bez žutog rotacionog svjetla, prevoz lica na isturenim dijelovima kabine traktora i radne mašine, prevoz tereta veće mase od dozvoljene, radnje vozilom u saobraćaju (uključivanje na javni put, isključivanje sa javnog puta), nanošenje zemlje i blata na kolovoz./AMS RS/

PODIJELI