Naslovna Magazin Krmenadle i ćevape tokom ljeta zamijeniti paprikom i tikvicama sa roštilja

Krmenadle i ćevape tokom ljeta zamijeniti paprikom i tikvicama sa roštilja

0
470
Ljeti treba paziti na zdravstvenu bezbjednost namirnica, jer visoka temperature kod nehigijenske pripreme ili nepravilnog skladištenja hrane ubrzava njeno kvarenje.

Posebno to vrijedi za izletnike u prirodi i organizatore roštilja, kao i za sve ljubitelje kolača. Svježa jaja su posebno osjetljiva na visoke temperature, kao i razne salame, svježi sirevi, paštete, kremovi, majoneza i slično, upozoravaju u Institutu za javno zdravstvo RS.

– Ljeti se preporučuje povrće sa roštilja – luk, paprika, tikvice, mrkva, patlidžan, šparoge. Pripremite ga u većoj količini i sačuvajte u frižideru. Od njega možete napraviti salate sa sirom, pite ili ga možete poslužiti s tjesteninom. Kako bi se izbjegla dehidracija, preporučuje se piti što više vode, čajeva, sokova bez šećera, konzumirati slane supe, čorbe i slično.

Takođe, pića i namirnice ne bi trebalo da budu suviše hladni. Hladna pića, naime, uzrokuju postepeno, ali kratkotrajno hlađenje samo gornjeg dijela želučano-crijevnog trakta, ali imaju minimalno djelovanje na ukupno sniženje temperature tijela, jer je apsorpcija takvih tečnosti mnogo manja nego što je slučaj s umjereno hladnim pićima – ističu u IJZ.

PODIJELI
Free WordPress Themes, Free Android Games