KUDA IDE OBRAZOVNI SISTEM: Nepismena učiteljica samo vrh ledenog brijega

0
2317

Nedopustivo je da učitelji i nastavnici, koji svoje znanje prenose na učenike, ne poznaju osnove pismenosti i gradivo koje predaju, zbog čega će od naredne školske godine nad njima biti izvršene pooštrene kontrole.

To je „Nezavisnim“ potvrdio Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, nakon što su u javnost procurile fotografije čiji autor tvrdi da prikazuju kontrolne radove prijedorskih učenika koje je, čineći niz pravopisnih grešaka, „prepravila“ učiteljica iz Prijedora.

pd-uciteljica-3

„Iskreno da vam kažem, nisam uspio vidjeti te fotografije. Ali, nedopustivo je da u školama rade prosvjetni radnici koji ne znaju elementarne stvari iz gramatike, po čemu ispada da su nepismeni“, navodi Damjanović.

On dodaje da ne spori da je bilo još sličnih slučajeva, koji, kako kaže, nisu izašli na vidjelo.

„Mi moramo pojačati program stručnog usavršavanja nastavnika, ali je problem u tome što Republički pedagoški zavod ne može njima da govori o materiji koja mora da se nauči na fakultetu i u osnovnim i srednjim školama“, naglasio je Damjanović.

pd-uciteljica-1

Skrenuli smo mu pažnju da zbog slučaja „prijedorska učiteljica“ javnost očekuje da Republički pedagoški zavod pojača kontrole u školama, a on je rekao da će to i uslijediti.

„Moramo pojačati kontrole, odnosno uvid u rad nastavnika, kako bi se takve stravi ispravile, prije svega zbog učenika. Već od utorka kreće savjetovanje za sve direktore, nastavnike, učitelje, pedagoge, po cijeloj RS“, najavio je Damjanović, koji je potvrdio da će kontrole biti sprovedene od početka školske godine i njima će biti obuhvaćena i pismenost prosvjetnih radnika, ali i poznavanje materije koju predaju.

Pojedini direktori škola s kojima smo razgovarali takođe tvrde da su imali priliku da se uvjere da neki nastavnici i učitelji ne mogu da se pohvale poznavanjem pravopisa.

„Ja bih morala da izdvojim dvije vrste prosvjetnih radnika – one koji su završavali redovan studij, učiteljske škole, i one koji su preko noći stiču diplome na nekim državnim i nekim privatnim fakultetima. Ove druge bih sigurno kontrolisala, provjeravala, jer ne možemo izvoditi nepismene generacije“, naglašava Zora Gluvak, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Doboj.

Gluvakova je nepunih 38 godina prosvjetni radnik, a sada je i direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ u Brodu, i potvrdila nam je da je imala priliku da se uvjeri kako neke njene kolege prave pravopisne greške.

„Jesam, i ukazivala sam im na to. Govorila sam im da radimo u specifičnoj djelatnosti, te da je dijete najveća vrijednost. Ja to vidim i na molbama koje nam dođu za prijem radnika. Bude tu i pravopisnih i stilskih grešaka. Dakle, s obzirom na to da radimo odgovoran posao, slažem se da treba više kontrola“, naglašava Gluvakova.

pd-uciteljica-4

Stevica Džogazović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije, nije vidio sporne fotografije, zbog čega nije želio da ih komentariše.

„Zaista, ne znam o čemu se tu konkretno radi da bih mogao da komentarišem“, naglašava Džogazović.

Ukoliko su sporne fotografije autentične, učiteljica bi, naglašavaju svi koji su ih vidjeli, trebalo da se stidi svoje diplome, jer je, kako se vidi, napisala „nesmeta“, „dobijo“, „nezna“, „nebi“. /nezavisne novine/

PODIJELI