Kurc od Trampa tražio veće angažovanje SAD oko Kosova

0
469

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zatražio je juče, u razgovoru sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom u Vašingtonu, veće angažovanje SAD u rješavanjeu kosovskog pitanja.

Kurc, koji je prvi austrijski kancelar koji se u Bijeloj kući sastao sa jednim američkim predsjednikom u posljednjih 13 godina, kako je prenio novinarima poslije razgovora, rekao je da SAD na Kosovu “imaju jak uticaj koji bi mogle pozitivno iskoristiti”.

Austrija, istakao je Kurc, pozitivno gleda na dijalog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija i podržala bi razmjenu teritorija, iako se to radi o škakljivoj temi.

– Ako se dvije strane oko nečeg dogovore Evropljani ne bi trebalo da im stoje na putu, a tako ni Amerikanci – poručio je Kurc.

On je prenio da je Tramp izrazio želju da Austrija poveća budžet za vojsku, a Kurc mu je jasno stavio do znanja da Beč poštuje njegov stav, ali da Beč svoja budžetska pitanja sam odlučuje.

Kurc je priznao da Austrija ima manje izdatke za svoju odbranu od drugih država, ali što se tiče učešća u međunarodnim mirovnim misijama je natprosječno zastupljena.

– Verujem da u suštini američka administracija ima interes za dobrim odnosima, ali u mnogim pitanjima smo različitih mišljenja – opisao je razgovor sa Trampom.

Prema njegovim riječima, velika tema sa Trampom bio je i Sjeverni tok 2, a Kurc je kazao da Austrija ima jasan stav po tom pitanju jer postoji potreba za osiguranje snabdjevanja gasom.

– Mi podržavamo taj projekat – podvukao je, on dodajući da je Austrija otvorena i za isporuke tečnog američkog gasa, ali da aktuelno cijena nije konkurentna.
– Zbog toga će Austrija gas i dalje, uglavnom, kupovati iz Rusije – objasnio je Kurc.

Što se tiče trgovinskog spora SAD i EU austrijski kancelar je izrazio nadu da će biti moguće brzo naći rješenje.

Ukazao je da bi carine na automobile iz EU pogodile austrijsku industriju dobavljača, i da bi taj spor mogao koštati Austriju “svaku sekundu jedno radno mjesto”.

Takođe bilo je riječ i o Rusiji, Bliskom istoku i Sjevernoj Koreji, kazao je Kurc austrijskoj državnoj televiziji ORF.

Austrijski kancelar je najprije u četiri oka razgovarao sa Trampom, koji ga je posebno pohvalio zbog mladosti.

– Moram vam reći da je on veoma mladi vođa. Vi ste mladi čovjek, što je veoma dobro – kazao je Tramp pred novinarima nakon rukovanja, a Kurc mu je odgovorio da je situacija oko problema sa njegovim godinama svakog dana sve bolja.

– Austrija je u poređenju sa SAD jedna mala, ali veoma lijepa zemlja – podvukao je Kurc, ukazujući da se Austrija nalazi u srcu Evrope i da sa Trampom neće razgovarati samo o bilateralnim odnosima, već i onima između SAD i EU.

Nakon sastanka u četiri oka nastavljeni su razgovori u proširenom sastavu, a američka delegacija bila je na najvišem nivou, i činili su je šef kabineta Trampa Majk Malvenej, njegovi glavni savjetnici Džon Bolton i Leri Kudlou, kao i potredsjednik Majk Pens, šef diplomatije Majk Pompeo i ministar energetike Rik Peri.

(Tanjug)

PODIJELI