Kurcarbajt: Nemci skraćuju radno vreme da ne bi morali da otpuštaju ljude

0
310
Skraćeno radno vreme je mogući izbor ako kompanije žele da zadrže svoje kvalifikovane radnike uprkos teškim ekonomskim vremenima

Nemačke kompanije iz sektora industrije će u naredna tri meseca skratiti radno vreme kako bi izbegle masovno otpuštanje radnika, jer ekonomsko usporavanje “uzima danak” na tržištu rada, pokazali su rezultati jednog istraživanja.

Oko 8,5 odsto od 2.000 anketiranih kompanija će u naredna tri meseca skratiti radno vreme, što je najveći procenat od početka 2013. godine, saopštio je minhenski ekonomski institut Ifo koji je sproveo istraživanje, a prenosi agencija Rojters.

Institut navodi da već oko 3,8 odsto nemačkih kompanija primenjuje ovu meru.

Brojne posrnule kompanije su takozvanu šemu “kurcarbajt” (skraćeno radno vreme) koristile tokom recesije 2008. i 2009. godine. U tom periodu su kompanije, usled slabe iskorišćenosti proizvodnih kapaciteta, tražile od vlade da radnicima isplaćuje nadoknade za smanjene plate kako bi sačuvale radna mesta.

– Ekonomsko usporavanje postepeno ostavlja trag na tržištu rada – ocenio je Timo Volmeršezer iz instituta Ifo.

– Nemačka industrija je u recesiji od sredine prošle godine. Skraćeno radno vreme je mogući izbor ako kompanije žele da zadrže svoje kvalifikovane radnike uprkos teškim ekonomskim vremenima– dodao je on.

Nezaposlenost u Nemačkoj blago je smanjena u junu u odnosu na maj, pokazali su nedavno objavljeni podaci Federalne kancelarije za rad.

Prema desezoniranim podacima, nezaposlenost je smanjena za 1.000 na 2,28 miliona ljudi u odnosu na prethodni mesec, a stopa nezaposlenosti se zadržala na 5,0 odsto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here