Lavrov: Komšić i Džaferović postupili po nalogu spoljnih snaga

0
267

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je večeras da su hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH ranije danas bojkotovali susret sa njim po nečijem nalogu, izražavajući interese nekih spoljnih snaga.

Lavrov je rekao da je on razmijenio mišljenja sa srpskim prijateljima u BiH.

“Incident koji ste pomenuli nije suštinski za stav Rusije za razvoj odnosa sa narodima BiH. A, političari koji su donijeli tu odluku, mislim da nisu samostalni, očigledno rade po nečijem nalogu i vjerovatno izražavaju interese ne većine svojih birača, nego interese spoljnih snaga, koje nisu zainteresovane za razvoj ne rusko-bosanskih ili srpskih odnosa, nego uopšte za to da zemlje Zapadnog Balkana realizuju svoje pravo na izgradnju uzajamno korisne saradnje sa svim spoljnim partenrima”, rekao je Lavrov.

On je podsjetio da je bivša šefica diplomatije EU Federika Mogerini, prije nekoliko godina, kada je delegacija Rusije dolazila na Balkan, uključujući i BiH, rekla da je to zona interesa EU i da drugi, uključujući Rusiju, nemaju tu šta da rade.

“To je filozofija duboko ukorijenjena u više evropskih zemalja, još od kolonijalnih vremena. Ne možemo da uradimo ništa po tom pitanju, ali je neophodno suprotstavljati se tom neprihvatljivom pristupu i mentalitetu”, rekao je Lavrov.

Članovi Predsjednistva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, bojkotovali su susret sa Lavrovom, obrazlažući to time da ruski zvaničnik nije poštovao institucije i Ustav BiH.

/Tanjug/Nezavisne/

PODIJELI