Za Džaferovića je BiH “NATO prostor”

0
277

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je sinoć za FTV da je Bosna i Hercegovina “prostor EU i NATO”.

– Ovdje je pokušaj da se globalni interesi prelamaju preko BiH, a mi smo se opredijelili za evropski i NATO put. /Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej/ Lavrov je praktično priznao u čemu je problem, govoreći o sastanku s Federikom Mogerini. U čemu je problem? Ovo jeste prostor EU i BiH će biti članica, ovo jeste prostor NATO i BiH će biti članica – rekao je Džaferović.

On smatra da je “za BiH najsigurnije da bude u NATO”.

– NATO je zaustavio agresiju na BiH, pomagao reformu odbrane BiH, prijatelj je svih naroda i građana u ovoj zemlji. I neko onda dođe, ma makar taj neko bio tako iskusni diplomata iz tako velike i uticajne države i kaže da je to problem. E, nije problem. Ovo je naša poruka, teško je bilo donijeti odluku. Razmišljali smo da odemo na sastanak i kažemo šta imamo, ali procijenili smo da je ovo dovoljno snažno i da članovi kolektivnog šefa države trebaju na ovaj način iskazati protest – rekao je Džaferović.

On je istakao da su hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić i on “na ovaj način poslali poruku svima, i Rusiji i Evropi i Americi”.

Podsjećamo, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su da se juče u Sarajevu sastanu sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim. Sa Lavrovim se sastao srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik.

Lavrov je rekao da incident u Sarajevu ne smatra bitnim za politiku Rusije i razvoj odnosa i naglasio da ta odluka nije donesena samostalno, već da je u pitanju poruka spoljnih igrača.

/RTRS/

PODIJELI