Leteći taksi možda i nije tako daleko u budućnosti

0
398

U električni leteći taksi uložili su čak i Toyota i Intel.

Brojne tehnološke firme već ozbiljno rade na razvoju letećih taksija, vozila koje bi s ili bez vozača riješile problem gradskih gužvi i omogućile ljudima da brzo i jednostavno dođu na svoje destinacije.

Međutim, posebnu je pozornost probudila tajanstvena kompanija koja je prikuplila 100 miliona dolara kako bi dovršila svoj električni leteći taksi. U gotovo nepoznatu kalifornijsku firmu Joby Aviation, vjeru i novac su uložili veliki investitori, među kojima su poznati proizvođač automobila Toyota i proizvođač čipova Intel.

Financijska sredstva biti će namijenjena razvoju S2 letjelic koja bi mogla dosegnuti brzinu od 321 kilometara na sat, a snagu bi crpila iz nikal kobalt manganskih baterija. Pogonjena sa 16 električnih propelera, ova letjelica ne bi trebala pistu za uzlijetanje i slijetanje, već bi joj dovoljan bio i ravan krov neke zgrade.

Posljednji prototip navodno može postići dvostruko veću brzinu od helikoptera i to zahvaljujući propelerima koji se sklapaju nakon uzlijetanja.

Kontroliše ga sofisticirani softver koji ga ujedno čini križancem između drona i malog aviona, a zahvaljujući električnim motorima ne proizvodi mnogo buke.

U Joby Aviationu ovu letjelicu vide kao lično prijevozno sredstvo budućnosti koje će ljude prevoziti na odmor, posao ili tiokom dana na različite destinacije unutar grada. Uvjereni su da će u budućnosti hiljade ovakvih malih električnih letjelica letjeti nebom, a ljudi će ih naručivati putem aplikacije za pametni telefon, kao što danas naručuju taksi ili Uber.

Iako nije poznato kad će krenuti proizvodnja ovakvih letjelica, u Joby Aviationu procjenjuju da će svaka koštati oko 200 hiljada dolara, dok će troškovi letenja biti samo djelić onih koje imaju helikopteri ili mali avioni.

(zimo.hr)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here