Porodilišta spasavaju od katanca domove zdravlja u Derventi i Prnjavoru

0
585

Derventa/Prnjavor – Opštine Derventa i Prnjavor planirale su u budžetima za ovu godinu ukupno 330.000 maraka za spas porodilišta, na čija će vrata, ako ne budu modernizovana do kraja juna, biti stavljen katanac.

Porodilišta u ovim lokalnim zajednicama funkcionišu čitav vijek. Novim pravilnikom o uslovima za početak rada zdravstvene ustanove, koji je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS donijelo u junu lani, predviđeno je da moraju imati operacionu salu sa opremom i anesteziologa.

Svjesni rizika koji donosi porođaj u neadekvatnim uslovima, nadležni u Derventi i Prnjavoru uhvatili su se u koštac sa ovim problemom.

Direktor derventskog Doma zdravlja Mirko Šaran kaže da je u toku odobravanje specijalizacije za anesteziologiju.

– Raspitujemo se za najpovoljnijeg ponuđača koji bi nam mogao obezbijediti opremu za salu u skladu sa našim finansijskim mogućnostima. Ima još vremena, tako da vjerujem da ćemo do zakonskog roka sve završiti. Prostor za operacionu salu imamo – rekao je Šaran i dodao da je u ovom porodilištu od početka godine rođeno 15 beba.

Poslanik u Narodnoj skupštini RS Igor Žunić, koji je iz Dervente, ističe da je ova opština u budžetu za 2018. godinu planirala 200.000 KM za porodilište.

– U martu u opštini imamo program kapitalnih investicija i tada ćemo definisati i nabavku opreme za porodilište – rekao je Žunić.

U dogovoru sa opštinom i resornim Ministarstvom i u prnjavorskom Domu zdravlja bore se da sačuvaju porodilište.

– Prostor za salu imamo, potrebno ga je adaptirati, ali nam nedostaje kadar. Specijalizacija za anesteziologa traje pet godina, tako da je tu jedina mogućnost da raspišemo konkurs i zaposlimo anesteziologa – rekla je direktorica prnjavorskog Doma zdravlja Svjetlana Malić i dodala da je od početka godine u ovoj zdravstvenoj ustanovi rođeno dvadesetak beba.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš kaže da su budžetom za ovu godinu planirali oko 130.000 KM za plate zaposlenih u porodilištu.

– Planom investicija obezbijedićemo novac za operacionu salu, a od strane viših nivoa vlasti očekujemo pomoć u rješavanju kadrovskih pitanja – rekao je Tomaš.

Republika Srpska ima devet bolničkih porodilišta i jedno u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci. Porodilišta u Derventi i Prnjavoru funkcionišu u okviru primarne zdravstvene zaštite.

Komisija

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS ističu da je Komisija završila stručni nadzor nad radom porodilišta i ispunjenošću uslova u svim zdravstvenim ustanovama gdje je to bilo potrebno.

– Date su preporuke i instrukcije koje nepravilnosti treba ispraviti ili poboljšati protokole i procedure da bi bio poboljšan kvalitet pružanja usluga porodiljama i novorođenčadi – rekli su u Ministarstvu.

Glas Srpske

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here