Leto će nas koštati papreno, dobro se spremite ako planirate odmor: Crnogorci povećali porez, Grci uveli takse, a Slovenci naknade

0
471

U zavisnosti od zemlje i vrste smeštaja, ovi nameti bi mogli da povećaju cenu letovanja i do 40 evra

Ako ste ovog leta planirali da otputujete u Crnu Goru, Grčku ili Sloveniju budite spremi da, osim troškova smeštaja i puta, novac izdvojite i na nove namete koje uvode ove zemlje.

Ovo su najjeftiniji gradovi za putovanje na svetu: Svi su veoma blizu, a potrebno nam je samo 280 evra (FOTO)

U zavisnosti od zemlje i vrste smeštaja, ovi nameti bi mogli da povećaju cenu letovanja i do 40 evra.

Foto: pixabay.com

GRČKA

Sledeći mnoge evropske kolege i Grci su odlučili da uvedu naplaćivanje boravišne takse.Zanimljivo je da ova taksa neće biti ista za sve. Aleksandar Seničić, predsednik Jute, objašnjava da će iznos ovog nameta zavisiti od kategorije smeštaja.

Najskuplja će biti za hotele sa pet zvezdica, dok će za privatni smeštaj biti simbolična. Neki hoteli će to uključiti u cenu aranžmana, a neki će naplaćivati dodatno. Važno je napomenuti da se ova taksa ne naplaćuje po osobi, nego po sobi – kaže Seničić.

Tako ćemo za sobu u hotelu sa pet zvezdica plaćati taksu u iznosu od četiri evra, a ovaj iznos se smanjuje sa brojem zvezdica sve do 0,5 evra dnevno za noćenje u privatnom smeštaju.

Boravišna taksa u Grčkoj (po sobi)
4 evra hotel sa 5 zvezdice
3 evra hotel sa 4 zvezdice
1,5 evra hotel sa 3 zvezdice
0,5 evra hotel sa 1-2 zvezdice i privatni smeštaj

Budva. Foto: Promo

CRNA GORA

Osim u Grčkoj, odmor će ovog leta biti skuplji i na crnogorskom primorju. Komšije su rešile da podignu PDV sa 19 na 21 odsto, što će dovesti do blagog povećanja cena smeštaja, ali i vanpansionske troškove, jer će u odnosu na prošlu godinu svaki proizvod biti skuplji.

Zanimljivo je da se porez podiže za hotele sa tri i četiri zvezdice, dok se onima sa pet zvezdica smanjuje na sedam odsto, što otvara mogućnost za snižavanje cena najluksuznijeg smeštaja.

Foto: Tanjug / AP

SLOVENIJA

Slovenci su pre nekoliko dana rešili da turistima naplaćuju dve takse – boravišnu i tzv. reklamnu.

Visina boravišne takse je u nadležnosti opština, ali je njen maksimalni iznos po danu povećan s dosadašnjih 1,265 evra na 2,50 evra. Nova taksa može da iznosi najviše 25 odsto turističke, odnosno najviše 0,625 evra po danu.

To znači da bi obe takse goste mogle da koštaju ukupno najviše 3,125 evra po danu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here