LJETO PUNO KIŠE : Najava apokalipse ili je u pitanju eksperiment?

0
2251

PREPORUKA Najkišovitiji jul u poslednjih 15 godina, a kiše će biti česte i u avgustu.

„Opet kiša”, vjerovatno su dvije najčešće izgovorene riječi ovog ljeta. Nije ni čudo kada vrijeme obara rekorde – ovo je najkišovitiji jul u posljednjih 15 godina, a da li je u Beogradu premašen maksimum prosječnih padavina u julu zabilježen 1999. godine od 262 litra po kvadratnom metru biće tek poznato: do juče prije podne u Beogradu pao je 251 litar kiše.

Nestabilno vrijeme, sa kišom, gradom i grmljavinom obilježiće najmanje prvih sedam dana avgusta, najavljuje za „Politiku” meteorolog Branko Sparavalo.

Nada da ćemo ipak ugledati sunce postoji – od 10. avgusta najavljuje se ljepše, ljetnje vrijeme, sa više sunčanih dana i temperaturama višim od 30 stepeni. Doduše, dugoročna prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda nije toliko utješna: po njoj kiša će pratiti Srbiju tokom cijelog avgusta. Ni svjetske prognoze se ne poklapaju, objašnjava Sparavalo razliku između dva predviđanja i dodaje da dugoročna prognoza, bez obzira na to čija je, obično nije precizna.

– Ovo leto jeste neuobičajeno, pre svega zbog rekordnih količina padavina naročito u Beogradu i Vršcu. Ali, ponekad mora da se desi i ovakvo ekstremno kišno leto, takve oscilacije u prirodi su sasvim uobičajene – ističe Sparavalo.

Činjenica je da je u posljednje tri decenije zabilježeno više rekorda u visokim temperaturama i padavinama u odnosu na 125 godina unazad. Da li je to dovoljan dokaz da se klima mijenja pitanje je koje ne muči samo običan svijet, već stvara razdor i među stručnjacima. Jedni smatraju da je sve ovo, pa i neuobičajene grmljavine i nezapamćene kiše, normalan proces u prirodi koji je ko zna koliko puta u prošlosti viđen, dok drugi, čije vizije naginju apokalipsi, upozoravaju da je promjena klime drastična i da će ovakvih ekstremnih pojava biti sve više. Naravno, tu su i zagovornici teorija zavjere koji smatraju da oblaci iznad Srbije i cijelog Balkana nisu slučajno tu gdje jesu, ali i da smo mi žrtve eksperimenata koji se obavljaju pomoću HAARP sistema.

Bez obzira na to ko je u pravu, činjenica je da je ovo ljeto prisjelo mnogima, naročito onima koji su krenuli put mora, ali i planina i banja na odmor. Sigurno se, dok more gledaju kroz slapove kiše koja udara u prozor iznajmljenih i hotelskih soba pitaju zbog čega su dali ogromne pare na ljetovanje po ovakvom vremenu. /b92/

PODIJELI