Ljubav prema čaju ili kafi određena je genima

0
464

Ljubav prema kafi ili čaju određena je genima. Ukratko, to bi bio zaključak jedne nedavne studije.

Zbog čega tačno više volimo kafu ili čaj? Čime, konkretno, vi započinjete dan? Naš ukus je djelomično određen “genetikom”, kako pokazuje jedna australijska studija objavljena u naučnom časopisu Nature.

Gorčina

Kafa i čaj su, generalno, gorkog okusa, jer sadrže supstancu kofein. Kofein je odličan stimulans koji odgađa umor i pospanost.

“Ova studija je koristila prilično velik uzorak” a cilj joj je bio pokazati kako “percepcija gorčine utiče na konzumaciju kafe ili čaja”, rekao je Daniel Liang-Dar Hvang sa Univerziteta u Brisbenu. On je i koautor studije koja je pokušavala objasniti u našu ljubav prema ovim toplim napicima .

U studiji se otkriva kako su one osobe koje su osjetljivije na gorak okus kafe (paradoksalno) upravo one koje i najviše konzumiraju.

Geni

“Genetika je nešto izraženija u percepciji gorčine nego što je u percepciji slatkoće”, pojasnio je Daniel Liang-Dar Hvang.

Percepcija okusa je također pod uticajem našeg stajališta.

“Iako ljudi prirodno ne vole gorčinu, mogu naučiti uživati u gorkoj hrani”, potvrdio je Hvang. Dodao je i da će osobe manje osjetljive na gorčinu moći lakše naučiti kako uživati u okusu gorke hrane.

Studija je temeljena na genetskim podacima približno 438.000 Britanaca koji su učestvovali u studiji. Autori također tvrde kako nije primjenjiva na druge zemlje i kulture”. Svejedno, rezultati su zanimljivi.

(Geek.hr)

PODIJELI