London: Vlasti pozvale stanovništvo da više hoda

0
873

Gradske vlasti u Londonu pozvale su stanovnike britanske prijestonice da “uđu u svoju obuću za hodanje”, u okviru prvog plana akcije britanske Vlade da navede ljude da se gradom više kreću pješke, javili su britanski mediji.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je da želi da od britanske prijestonice napravi grad u kojem se najviše hoda i da je to dio šire strategije, po kojoj bi hodanje, vožnja biciklom i javnim prevozom do 2041. godine predstavljala 80 odsto kretanja ovim gradom.

Iza plana stoji kancelarija gradonačelnika Londona, a cilj je da se unaprijedi zdravlje i smanji zagađenje u gradu u kojem živi 8,8 miliona ljudi, tako što ulice postati prikladnije za pješake.

Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije, više od 92 odsto svjetske populacije živi u područjima u kojima nivo zagađenosti vazduha prevazilazi bezbjednosna ograničenja.

U studiji Kraljevskog koledža u Londonu iz 2015. godine navodi se da godišnje skoro 9.500 stanovnika Londona preuranjeno umre usljed dugotrajne izloženosti zagađenjima u vazduhu.

“Kako bismo spriječili to, moramo da se suočimo sa glavnim izvorom, a to je motorni saobraćaj. Time što ćemo hodanje učiniti lakšim i privlačnijim, podstaći ćemo više ljudi da se odluče za zdraviji način kretanja”, rekao je izvršni direktor britanske organizacije “Living strits”, koja se zalaže za hodanje kao oblik “prevoza”.

(Srna)

PODIJELI