Lukač: Neće se odustati od jačanja MUP Srpske

0
360
ПРИЈЕДОР, 24. АПРИЛА /СРНА/ - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova MUP RS u proteklih godinu dana pokazalo da je spremno da uspješno odgovori na brojne bezbjednosne izazive, ali i na brojna podmetanja i pokušaje prenosa nadležnosti koji nisu dozvoljeni, a kojima su pojedinci ponovo pokušali da minimiziraju ulogu i uticaj Policije Republike Srpske.

– Svim tim ‘dobronamjernim’ pojedincima treba da bude jasno da mi nećemo odustati od jačanja MUP Republike Srpske, čiji je osnovni zadatak zaštita građana Republike Srpske i njihove imovine, a u tom kontekstu kao jedan od značajnih projekata izdvojio bih formiranje Jedinice Žandarmerije. Ona i jeste formirana da odgovori na sve bezbjednosne izazove i tako čuva Republiku Srpsku i njene građane – istakao je Lukač u intervjuu Srni povodom slave MUP Svetog Arhangela Mihaila – Aranđelovdana.

On je naglasio da je veoma značajna stvar za sve policijske službenike, ali i za njega kao ministra unutrašnjih poslova da su, uz podršku Vlade Republike Srpske, ove godine uspjeli da povećaju platu policajaca sa srednjom i višom stručnom spremom za 10 odsto, kao i da su sada u proceduri i izmjene zakona kojima će biti povećane plate svim pripadnicima MUP-a.

Govoreći o migrantskoj krizi u BiH, koja ne jenjava, kao i o sve većem prilivu migranata, posebno nakon najave Turske da će otvoriti svoje granice za prolazak migranata prema Balkanu, Lukač je podsjetio da je već više puta upozorio da je BiH postala možda jedina “balkanska ruta” za prolazak nelegalnih migranata i da većina njih preko Bihaća želi da pređe u Hrvatsku.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Pored svih ovih bezbjednosnih rizika, Lukač je rekao da je sveukupna bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj zadovoljavajuća, naglasivši da je broj krivičnih djela na području Republike Srpske za deset mjeseci ove godini smanjen za 6,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

– Povećani su koeficijenti ukupne rasvijetljenosti i rasvijetljenosti krivičnih djela izvršenih od nepoznatih lica, a istovremeno povećan je broj otkrivenih krivičnih djela u vezi sa zloupotrebama opojnih droga, kao i broj prekršajnih prijava, tako da je ukupan broj otkrivenih krivičnih djela i prekršaja u vezi sa zloupotrebama opojnih droga 1.121 veći za 35,7 odsto. Na tom polju smo ove godine proveli broje aktivnosti o čome govore i podaci da su pripadnici Policije Republike Srpske samo za deset mjeseci ove godine zaplijenili 1,1 kilogram heroina, 2,7 kilograma kokaina, 404 kilograma marihuane, 4,5 kilograma hašiša, 9,3 kilograma amfetamina i još raznih drugih opojnih droga – naglasio je Lukač.

Kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja, ministar je u intervjuu Srni naveo da je za deset mjeseci ove godine smanjen broj saobraćajnih nezgoda 8.364 za 2,3 odsto, dok je broj poginulih 101 manji za šest lica u odnosu na isti period 2018. godine.

– Istovremeno, MUP Srpske provodi i brojne druge aktivnosti s ciljem prevencije od zloupotrebe droga, bezbjednosti u saobraćaju, a posebno u pogledu zaštite djece i maloljetnika, kao i prevencije maloljetničke delinkvencije. To svakako ne znači da ne treba i dalje istrajno i posvećeno raditi na sferi bezbjednosti, sa posebnim akcentom na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i sprečavanje terorizma, jer ovo su pošasti saovremenog doba i ne treba misliti da nas zaobilaze –  zaključio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

PODIJELI