Šarović za SRPSKAINFO: Dok je OHR uništavao SDS, SNSD je profitirao

0
352

Srpska demokratska stranka je u boljem zdravlju nego što je to bilo prije nekoliko mjeseci. Idemo naprijed, unutrašnje kohezije je sve više, a ako imamo jasne vlastite političke ciljeve za budućnost sve i svake podjele će blijediti.

To u intervjuu za Srpskainfo kaže predsjednik SDS Mirko Šarović, odgovarajući na pitanje da li su njegovim izborom za lidera prestale podjele u partiji na one koji su za neku vrstu kaolicije sa SNSD i na one koji su protiv.

– Snaga svake stranke mjeri se i zavisi od odgovornosti najodgovornijih u njoj. Ako neko „iskače“ trpi cijela stranka i to je jednostavna formula. Politika SDS je samo jedna, nema ih više. Njeni pametni pojedinci će stranku mijenjati na bolje, iznutra, a energiju i svoj potencijal će trošiti na političke protivnike, a ne na stranačke kolege. Ko se u to ne uklapa – otpašće sam – kaže Šarović u dostavljenim odgovorima.

Da li je moguće realizovati ijedan zaključak usvojen na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS o neustavnoj transformaciji Dejtona?

SNSD je sa nekim zaključcima, posebno onim koji se odnose na bonska ovlašćenja i visokog predstavnika, zakasnio najmanje 13 godina. Zadnje masovne smjene bile su negdje u to vrijeme i kad smo ih mi iz SDS molili da nas podrže i osude odstranjivanje iz političkog života funkcionera i članova SDS, nisu nas podržavali. Tada im podrška nama nije odgovarala jer su na uništenju Srpske demokratske stranke oni profitirali. U to vrijeme masovno su prihvatali prenos nadležnosti na nivo Bosne i Hercegovine, a sad kroz zaključke Narodne skupštine računajući na naše kratko pamćenje i grlato traže vraćanje Republici Srpskoj otetih nadležnosti.

Mi iz SDS ih pitamo gdje ste bili 1999. kad je smjenjivan predsjednik RS Nikola Poplašen, 2004. i 2005. godine kad je smijenjeno više od 100 zvaničnika i uglednih ličnosti iz Republike Srpske i satrvena Srpska demokratska stranka. Zbog toga mi neki od zaključaka Narodne skupštine kreirani u SNSD-ovoj režiji više liče na pranje vlastite savjesti i pokušaj amnestiranja od vlastite odgovornosti.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Zar stvarno nije bilo moguće da se postigne političko jedinstvo vlasti i opozicije u Narodnoj skupštini za posebnu sjednicu? Milorad Dodik vam je nekoliko puta nudio da se dogovorite, čak je opet ponudio i zajednički ulazak u vlast na nivou BiH.

Političko jedinstvo oko važnih, krupnih stvari, velikih zajedničkih interesa uvijek je potrebno, ali za takve trenutke podrazumijeva se dogovaranje i zajednički rad na dokumentima koji će nositi pečat zajedništva, a posebnu toleranciju i osjećaj te potrebe za sabornost treba da ima trenutno najjača stranka. Za ovu posebnu sjednicu nama iz SDS i PDP servirali su kao osnovu za rad užasan dokument prepun laži i istorijskih falsifikata, kao i zaključke koje do zasijedanja skupštine nismo ni vidjeli. Jeste, razgovarao sam s Dodikom, ali kada sam od njega tražio da povuče informaciju i da zajednički kreiramo sve dokumente, nije pristao. Po Dodiku i SNSD, jedinstvo je kako ja kažem. Po nama iz SDS, jedinstva nema bez zajedničkog rada.

Šta znači deblokada Predstavničkog doma BiH, koju ste najavili?

Prije svega, to će označiti poraz snaga koji su svoje ciljeve, čak i kad su legitimni, pokušali da rješavaju na brutalan način dovodeći u pitanje desetine razvojnih projekata u Republici Srpskoj.

To je trebalo da urade prije 11 mjeseci. Dok su mogli vršili su otvorenu opstukciju i blokadu Predstavničkog doma, a kada su shvatili da smo ozbiljni u namjeri da omogućimo rad Parlamenta i da će se to desiti bez njih, povukli su ovaj potez. Šteta zbog ove njihove destrukcije za Republiku Srpsku mjeri se stotinama miliona konvertibilnih maraka propalih investicija i to jeste suštinski razlog pokretanja ove naše inicijative.

U SNSD kažu da su to učinili jer SDS i PDP u zajedničkim institucijama BiH „nastavljaju sa orkestriranim djelovanjem protiv Republike Srpske i njenih institucija“?

To je njihov jeftini trik. Dobro je sve ono što oni rade, to je to jedinstvo, ali samo kako oni kažu, ali ako neko radi drugačije onda je to izdaja, djelovanje protiv interesa Republike Srpske, srpskog naroda i gomila drugih gluposti. Njihova retrogradna taktika u Predstavničkom domu je ustvari tipičan primjer djelovanja protiv interesa Srpske. Predali smo zahtjev za hitnu sjednicu kako bismo Poslovnik prilagodili ovom trenutku. Ništa ne mijenjamo suštinski, samo da poslanici za svoju platu od 5.000 KM rade. Ovako, primili su do sada skoro 100.000 KM sa doprinosima, a neki za godinu dana nisu kročili u Parlament pravdajući to patriotizmom.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Zašto na Savjetu ministara BiH glasanjem definitivno niste oborili famozni ANP, umjesto što ga nebrojeno puta skidate s dnevnog reda?

Dnevni red sjednice Savjeta ministara BiH predlaže po zakonu uvijek predsjedavajući i od njega isključivo zavisi da li će se neko pitanje naći na Prijedlogu dnevnog reda sjednice ili ne. Ako nam se neka tačka ne sviđa ili smo protiv nje, mi je možemo samo „obarati“ glasanjem protiv nje prilikom utvrđivanja dnevnog reda.

Jedan kandidat u Srebrenici

Da li ste za to da srpske stranke ponovo imaju zajedničkog kandidata za načelnika opštine Srebrenica i može li to da bude Mladen Grujičić?

Srebrenica je važna lokalna zajednica u Republici Srpskoj i radi opšteg interesa, prije svega građana, podržavam dogovor političkih stranaka radi okupljanja oko zajedničkog kandidata za načelnika. Treba nam mudrosti u vođenju Srebrenice i to prije svega zavisi od načelnika. Da li je to Mladen Grujičić? Saslušaćemo šta o njegovom tekućem mandatu misli SDS iz Srebrenice.

Skoro istorijski poduhvat

Šta smatrate svojim najvećim uspjehom na poziciji ministra spoljne trgovine i ekonomskoh odnosa BiH?

Ovo Ministarstvo sam učinio poznatim, korisnim i važnim, naprosto, sam ga „otkrio“ za širu javnost, privrednike… Ova činjenica čini mi se posebno bitnom. S druge strane, dostizanje EU standarda u različitim oblastima, kao moj strateški cilj u radu, porušio je granice u trgovini Bosne i Hercegovine sa svijetom, posebno Evropskom unijom i ovo dostignuće smatram svojim značajnim uspjehom. Dobijanje dozvole za izvoz mlijeka u EU samo je jedan, simboličan primjer u ovom skoro istorijskom poduhvatu.

srpskainfo.com

PODIJELI