Lukač: Policija rezervnog sastava imaće ista ovlaštenja kao i redovna

0
411

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je sinoć u Banjaluci da se Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima utvrđuju formalnopravni uslovi za uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Lukač je istakao da je propisano da će policija rezervnog sastava imati ista ovlaštenja kao i redovna policija u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, kako bi bio postignut maksimalni nivo sigurnosti lica i imovine, naročito u periodu kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize.

“Pomjerena je i starosna granica za zapošljavanje policijskih službenika s ciljem podmlađivanja kadra u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), a stvoreni su i formalnopravni uslovi za uspostavljanje sistema zaštite informaciono-komunikacione strukture, kao i za elektronsku komunikaciju MUP-a sa građanima”, rekao je Lukač u Narodnoj skupštini Republike Srpske, obrazlažući ovo zakonsko rješenje.

On je naglasio da je razlog za donošenje Narcta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima sadržan u potrebi za poboljšanjem određenih zakonskih rješenja, kao i radi ustanovljenja novih s ciljem preventivnog djelovanja i cjelishodnije primjene zakona.

“Ukazala se potreba za jasnijim definisanjem pojedinih policijskih ovlaštenja, nadležnosti direktora, dodatnim angažovanjem posebnih jedinica, kao i povećanjem nivoa zaštite inFormaciono-komunikacionih struktura i uspostavljanjem sistema elektronskog poslovanja sa građanima”, dodao je Lukač.

(Srna)

PODIJELI