Merkel: Tuga i šok zbog pogibije 29 ljudi

0
374

Njemački kancelar Angela Merkel izrazila je tugu i šokiranost zbog nesreće na portugalskom ostrvu Madeira u kojoj je poginulo 29 ljudi, uključujući veliki broj njemačkih turista.

Ona je uputila iskreno saučešće svimm porodicama koje su izgubile svoje voljene u ovoj nesreći.

Merkelova je izjavila da se nada da će povrijeđeni i njihovi srodnici moći da se oporave od fizičkih i psihičkih povreda.

Njemački kancelar zahvalila je članovima portugalskih hitnih službi, koji su u teškim uslovima radili na mjestu nesreće, javio je AP.

Nesreća se dogodila juče, kada je autobus sletio s puta i prevrnuo se. Ispostavilo se da su većina žrtava njemački turisti.

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je da se mora pretpostaviti da je među poginulima veliki broj njemačkih državljana.

Gradonačelnik grada Kaniso Filipe Sousa rekao je ranije da se autobus sa 55 putnika, vodičem i vozačem sinoć prevrnuo u naseljenom dijelu portugalskog grada.

Vozač je, navodno, izgubio kontrolu nad vozilom, sletio sa puta i prevrnuo se blizu jedne kuće.

“Nemam riječi da opišem šta se dogodilo. Ne mogu da se suočim sa patnjom ovih ljudi”, rekao je Sousa.

On je istakao da su svi turisti u autobusu bili njemački državljani, ali da postoji mogućnost da je vozilo udarilo i nekoliko pješaka.

Njemački list “Bild” javio je da su većina putnika bili penzioneri i da je poginulo 18 žena i 11 muškaraca. Među poginulima nema djece.

(Srna)

PODIJELI