“Lutrija RS” podiže kredit kako bi platila dug opštini Prnjavor

0
296

Lutrija Republike Srpske podiže kredit od 2,5 miliona KM kako bi između ostalog i opštini Prnjavor isplatila 1,17 miliona maraka, a koji ovoj lokalnoj zajednici pripada po osnovu poreza na loto dobitak od 3,2 miliona maraka iz septembra 2019. godine, saznaje portal CAPITAL.

Pozitivno mišljenje o kreditu dao je Nadzorni odbor preduzeća na sjednici održanoj u prošli petak i predložio skupštini akcionara da ga usvoji, a zeleno svjetlo uprava je dobila i od Odbora za reviziju.

Kako se može vidjeti iz dokumentacije u posjedu CAPITAL-a već postoji rješenje Poreske uprave o prinudnom izvršenju u korist Prnjavora. Nakon što “Lutrija” podigne novac on će se sa njenog računa automatski prebaciti na račun opštine Prnjavor tako da ne postoji šansa da se dalje odugovlači sa plaćanjem.

Na ovaj način “Lutrija” je i definitivno priznala poraz u procesu koji je nedavno okončan tako što je odbijena tužba JP „Lutrija RS“ protiv rješenja kojim je utvrđena obaveza plaćanja poreza.

Inače, uprava “Lutrije” se pokušala pravdati da sa “Državnom lutrijom Srbije” ima zaključen ugovor o poslovnoj saradnji od 2005. godine prema kojem se dobitak “sedmica” i “sedmica plus” isplaćuju u sjedištu priređivača.

Oni nisu sporili da je dobitnik “sedmice” izvršio uplatu na području Prnjavora, ističući da dobitak nije isplaćen u RS već u Srbiji, od strane “Državne lutrije Srbije”, pa su smatrali kako nema mjesta ni isplati poreza na dobitak.

Međutim, čelni ljudi u Prnjavoru su mislili drugačije, a sud je potvrdio da su bili u pravu.

S obzirom da je “Lutrija” obavezna da plati porez, otvara se pitanje da li će i druge opštine i gradovi u Srpskoj u kojima su ranije izvučeni loto dobitnici tražiti naknadu kao i Prnjavor. Ako se uzmu u obzir posljednje presude, na to imaju sasvim legitimno pravo, osim u slučaju zastare potraživanja.

Takođe nejasno je da li je i kome Državna Lutrija Srbije uplaćivala porez za koji se ispostavilo da pripada lokalnim zajednicama u kojima je uplaćen tiket.

Kada je u pitanju ostatak novca od kredita, plan je da se sa njim refinansiraju ranije obaveze.

CAPITAL: D. Tovilović

PODIJELI