POSJETA MINISTRA PAŠALIĆA OPŠTINI PRNJAVOR

0
150

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš upriličio je danas sastanak sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Borisom Pašalićem. Teme sastanka bile su unapređenje infrastrukture objekata na ergeli „Vučijak“, ubrzavanje procesa uknjižavanja poljoprivrednog zemljišta na Republiku Srpsku te raspodjela istog poljoprivrednim proizvođačima.

„Naš cilj jeste da se napravi jedan dodatni iskorak u smislu da ergela dobije sve one sadržaje koji i priliče jednoj takvoj instituciji. Namjera nam je da se u narednom periodu dodatno saniraju objekti infrastrukture i da se u bližoj budućnosti na ergeli Vučijak organizuje škola jahanja. Opština Prnjavor preuzima obavezu da u što kraćem roku izradi projekte sanacije ovih objekata te da iste dostavi ministarstvu, a ministarstvo će dalje u svojoj nadležnosti preuzeti aktivnosti koje su neophodne za ostvarivanje zajedničkog cilja“ navodi gospodin Tomaš.

Na području opštine Prnjavor nalazi se preko 130.000 hektara poljoprivrednog zemljišta koje nije na adekvatan način raspoređeno poljoprivrednicima u smislu davanja ili pod zakup ili pod koncesiju. „Od dinamike Republičke uprave za geodetsko imovinsko-pravne odnose i njihove dinamike uknjižavanja poljoprivrednog zemljišta na Republiku Srpsku, zavise i aktivnosti opštine i ministarstva u smislu podjele tog zemljišta poljoprivrednim proizvođačima“  dodao je Tomaš.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Boris Pašalić istakao je da je centralna tema današnjeg sastanka bila ergela Vučijak. „Smatramo da je ovo jedan od najperspektivnijih subjekata na prostoru opštine i da treba uložiti dodatni napor kako bi se osmislili razni sadržaji koji bi privukli mnoge posjetioce. Potrebno je uraditi određene projekte, obezbijediti sredstva i želimo do jeseni da počnemo raditi konkretno na terenu“, rekao je Pašalić. Osvrćući se na temu poljoprivrednog zemljišta  istakao je da u Prnjavoru iako se smanjuje broj gazdinstava nije došlo do pada prozvodnje. „U 2020. godini opštini Prnjavor direktnim podsticajima isplaćeno je oko 4 miliona maraka od strane ministarstva, a godinu prije iznos je bio 3.5 miliona, dakle za jednu godinu pola miliona maraka rasta“, dodao je Pašalić.

Na sastanku je prisustvovao i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Zlatan Klokić.

/Opština Prnjavor/

PODIJELI