MAĐARI ISTRAŽUJU PROSTOR NA KOJEM SU ŽIVJELI NJIHOVI SUNARODNJACI

0
1096

U Prnjavoru su ovog vikenda, boravili predstavnici Udruženja Mađara Republike Srspke (Mađar-so), predvođeni predsjednicom Irenom Milivojević.

Ona kaže da već drugi put borave u našoj lokalnoj zajednici i da su u Prnjavoru povodom ispitivanja Vučijaka, znači prostora na kojem su do Drugog svjetskog rata živjeli Mađari. “Mnogo nas je zanimalo gdje je bila škola, njihove kuće, gdje su sahranjivani, a sve to radimo u sklopu projekta koji se realizuje već godinu dana”, kaže Irena Milivojević. Ona je potvrdila da su do sada došli do brojnih saznanja o životu Mađara u Prnjavoru i da su zahvalni ljudima iz Prnjavora koji su ih uputili na prava mjesta i povezali sa ljudima koji su znali neke činjenice.

“Nažalost u Prnjavoru gotovo da i nema potomaka Mađara koji su živjeli na Vučijaku, tako da nam je bilo veoma teško povezati stvari, ali uspjeli smo dosta, vidjeli smo stvari koje su nas zanimale, kao što je prostor groblja, stari put, škola, čak i voćnjaci koji traju  i dan-danas, a koji su ostali iza Mađara na Vučijaku”, kaže Irena.

L3a9Tdlomkm6eDMob51ksOmW8PEPXXtdhIJfKU-u74A,DbgIuZZ6Gi_rBLCyVwLXImytl59uPbP-FBwAwvVIoXY

Ona je pozvala sve ljude koji nešto znaju o Mađarima ili njihovim potomcima, da im se pridruže, da se jave u  Udruženje u Banjaluci u ulici Cara Lazara 22., jer svaka pomoć je dragocjena i omogućiće  da se utvrde činjenice i očuva sjećanje na ljude koji su nekada živjeli u Prnjavoru.

Na prostoru Vučijaka do II svjetskog rata živjelo je više od 300 domaćinstava Mađara, koji su potom raseljeni od Vojvodine do Mađarske, a veze sa ovim prostorom su gotovo u potpunosti prekinute.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here