Mađarska uvodi porez na internet?

0
818

Mađarska planira da uvede porez na količinu podataka koju korisnici preuzimaju sa interneta u okviru napora da se povećaju prihodi države.

Ova kontroverzna ideja već je izazvala burno negodovanje na internetu i pozive na protest, prenijela je stanica “Raša tudej”.

Pojedini korisnici društvenih mreža smatraju da prijedlog nije loš kakvim se čini na prvi pogled, pošto su provajderi interneta pozvani da se uključe u izradu nacrta zakona i zato što će se prikupljeni novac koristiti za razvoj infrastrukture.

Ukoliko prijedlog bude usvojen kao dio poreskog zakona za 2015. godinu, Mađari će plaćati 150 forinti (50 evrocenti) za svaki gigabajt podataka čije preuzimanje započnu.

To znači da bi korisnici mjesečno plaćali značajnu dodatnu sumu za korištenje svjetske informacione mreže. Preuzimanje od 50 do 100 gigabajta podataka mjesečno koštalo bi od 25 do 50 evra, pored pretplate.

“Vol strit džurnal” piše da bi ovo bio još jedan u seriji dodatnih poreza koji su uvedeni od kada je stranka Fides došla na vlast 2010. godine.

Novi porezi već su uvedeni telekomunikacionim kompanijama, a očekuje se da će godišnje državi donositi 65 miliona evra, navodi se u saopštenju mađarskog Ministarstva ekonomije. /srna/

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here