MAGLA SMANJUJE VIDLJIVOST DUŽ RIJEČNIH TOKOVA

0
320
AMSRS

Jutarnja magla mjestimično smanjuje vidljivost duž riječnih tokova, a najizraženija je na području Donjeg Podrinja, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.

Zbog visoke dnevne temperature iz AMS preporučuju izbjegavanje vožnji na duže relacije tokom dana, a ukoliko se ipak putuje savjetuju češće pauze.

Povećan je broj motociklista i biciklista na saobraćajnicama, što nalaže dodatni oprez u vožnji za sve učesnike u saobraćaju, ističu iz AMS.

Na putevima na kojima se izvode radovi, privremena signalizacija reguliše saobraćaj.

U organizaciji Sportskog Auto-moto saveza Republike Srpske i Auto-moto društva “Vlasenica” ovog vikenda biće održana auto-trka na brdskim stazama “Vlasenica 2020”, zbog čega će biti zabranjen saobraćaj za sva vozila na dionici magistralnog puta Vlasenica – Han Pijesak sutra u vremenu od 12.00 do 15.00 časova, a u nedjelju, 16. avgusta, od 10.30 do 14.00 časova.

Za vrijeme obustave, saobraćaj će biti preusmjeren na alternativne putne pravce Vlasenica – Kladanj – Sarajevo i Vlasenica – Kladanj – Olovske Luke – Petrovići – Nevačka – Han Pijesak – Sokolac.

Na magistralnom putu LJubinje – Trebinje, dionica LJubinje – Trnovica jedan, saobraćaj je obustavljen u vremenu od 8.00 do 14.00 časova.

Za vrijeme obustave vozila se preusmjeravaju na put Stolac – Do – Berkovići – Krivača – Bileća – Trebinje.

Na dionici magistralnog puta Klašnice jedan – Gornja Vijaka jedan i dionici Gornja Vijaka jedan – Derventa izmijenjen je režim saobraćaja zbog radova na mostovima.

Na regionalnom putu Crna Rijeka – Bjelajce saobraćaj je obustavljen u vremenu od 8.00 do 16.00 časova.

Van vremena obustave, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju svjetlosnom signalizacijom.

U toku su radovi na regionalnom putu Tedin Han – granica Republike Srpske/FBiH /Križ/, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na toj dionoci.

U toku je izgradnja pješačke staze na dionici magistralnog puta Šamac jedan – Grebnice u mjestu Tišina zbog čega će biti izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Vozačima iz AMS skreću pažnju da voze opreznije i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju na ovim dionicama.

U toku su radovi na asfaltiranju na magistralnom putu Brčko – Bijeljina, na dionici od kružnog toka “Ilićka” do table grada “Brčko” u mjesnoj zajednici Gredice.

Za vrijeme radova saobraćaj je regulisan naizmjeničnim propuštanjem vozila i pomoću svjetlosnesignalizacije.

Režim saobraćaja na dionici auto-puta Gradiška – Banjaluka izmijenjen je zbog radova na postavljanju inteligentnih transportnih sistema /ITS/ i regulisan je privremenom signalizacijom.

Na magistralnom putu u Vlasenici izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zbog izgradnje poslovnog objekta.

U toku su radovi na sistemu javne rasvjete u gradu Prijedoru na magistralnim i regionalnim putevima na tom području.

Zbog izgradnje vodovodne mreže, na području Prijedora režim saobraćaja biće izmijenjen na regionalnom putu Lamovita – Stari Majdan.

Režim u odvijanju saobraćaja izmijenjen je na dionici magistralnog puta Banjaluka – Stari Majdan u mjestu Radosavska zbog radova na proširenju vodovodne i mreže za prikupljanje otpadnih voda.

Na dionici magistralnog puta Banjaluka dva – Srpske Toplice, za vrijeme izgradnje mosta preko rijeke Vrbas, izmijenjen je režim saobraćaja i regulisan privremenom signalizacijom.

U Brodu je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja zbog izgradnje kružne raskrsnice na magistralnom putu koji se spaja sa ulicom Brodskog bataljona.

Na relacijama puteva međuentitetska linija Stanić Rijeka – međuentitetska linija Karuše i međuentitetska linija Banj Brdo – Bijeljina – Rača i međuentitetska linija Stanić Rijeka – međuentitetska linija Karuše kretaće se vanredni prevoz i vozačima je upućena molba za oprezniju vožnju i da poštuju uputstva lica iz pratnje.

Zbog deminerskih radova na magistralnom putu Pelagićevo – Gradačac, u mjestu Turić Prosjek povremene SU obustave saobraćaja u vremenu od 8.05 do 15.05 časova.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod – Odžak u mjestu Klakar Donji u vremenu od 8.15 do 15.05 časova povremene su obustave saobraćaje, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa – Podnovlje, na deminerskom radilištu “Gornji Božinci” u vremenu od 8.15 do 15.05 časova povremene su obustave saobraćaje, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

U toku je izgradnja male hidroelektrane, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš – Obodnik.

Zbog izgradnje raskrsnice na dionici magistralnog puta Gornja Vijaka jedan – Derventa i dionici regionalnog puta Gornja Vijaka jedan – Gornja Vijaka dva izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Zbog radova na raskrsnici na spoju auto-puta Banjaluka – Doboj i magistralnog puta Johovac – Rudanka izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja tom magistralnom putu, kao i na dionici Modriča jedan – Vukosavlje /Jakeš/ – Podnovlje – Šešlije – Johovac -Rudanka – Doboj – granica Republike Srpske /FBiH /Karuše/.

U toku je izgradnja male hidroelektrane “Krupac” na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac – granica Republike Srpske /Bogatići/, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično jednom trakom.

Zbog radova na magistralnom putu Drinjača – Milići – Vlasenica izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini – granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš – Kneževo, u mjestu Živinice, pa su radnim danima u vremenu od 7.00 do 17.00 časova povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Na regionalnom putu Ukrina – Klupe, u mjestu Šnjegotina u toku je rekonstrukcija puta i drugog mosta, zbog čega se saobraćaj na mjestu izvođenja radova odvija naizmjenično jednom trakom.

Zbog klizišta, jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik – Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom saobraćajnom trakom, dok se i na regionalnom putu Priboj – Lopare, u mjestu Priboj, preko mosta na Labuđanskoj rijeci, saobraćaj zbog oštećenja mosta, odvija naizmjenično jednom trakom.

U toku su i radovi na dionici regionalnog puta Šekovići – Caparde i saobraćaj se odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom.

Na regionalnom putu Površnice – Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare – Priboj – Banj Brdo.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog klizišta, odvija jednom trakom naizmjenično.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod “NIS petrol” pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna – Brezici, na području opštine Novi Grad, saobraćaj se odvija jednom trakom.

Na području FBiH saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu “Jasen” na dionici Prozor – Jablanica.

Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila teža od 7,5 tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce Mostar – Široki Brijeg – Tomislavgrad – Kupres – Bugojno i Mostar – Sarajevo – Busovača – Novi Travnik – Bugojno.

Obustava saobraćaja na snazi je i u tunelu “Vinac” na magistralnom putu Jajce – Donji Vakuf. Vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo na putu Jošanica – Rajlovac, kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog radova na mostovima jednom trakom naizmjenično saobraća se u mjestu Bijela na dionici Mostar – Jablanica i u mjestu Semizovac na dionici Sarajevo – Olovo.

Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova.

Na ostalim graničnim prelazima jutros zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Ulazak u BiH za državljane zemalja EU i zemalja šengen zone omogućen je uz negativan pi-si-ar /PCR/ test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 sati.

Stranci koji su u braku sa BiH državljaninom/kom uz pokazivanje vjenčanog lista mogu ući u BiH bez testa.

Isto važi i za djecu stranih državljana, čiji je jedan od roditelja državljanin BiH, za maloljetnu djecu uz pokazivanje rodnog lista.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni PCR, ELISA ili ECLIA test star maksimalno 72 časa.

Djeca do pet godina ne moraju imati urađen jedan od navedenih testova kako bi ušli u Crnu Goru.

Tranzit kroz Crnu Goru bez posjedovanja PCR ili ELISA testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori.

BiH otvorila je granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Odluka se odnosi samo na građane te tri države, dok državljani ostalih zemalja u BiH mogu ući ukoliko imaju opravdane razloge i negativan test na virus korona, ne stariji od 48 časova.

Ulazak u BiH je dozvoljen i za supružnike i maloljetnu djecu državljana BiH.

Srbija je otvorila svoje granične prelaze za putnički i robni saobraćaj bez neophodnog testa na koronavirus i dozvole komisije.

/Srna/

PODIJELI