Makron objavio snimak telefonskog razgovora s Putinom

0
612

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Francuske Emanuel Makron složili su se da je neophodno očuvati i u potpunosti primijeniti nuklearni sporazum s Iranom

Kako Kremlj navodi, telefonski razgovor inicirala je francuska strana.

Makron je takođe obavijestio Putina o ishodu njegove posjete SAD i razgovorima koja je imao oko nuklearnog sporazuma s Iranom, prenijela je agencija Tass.

Francuski predsjednik objavio je na Tviteru video snimak razgovara sa ruskim predsjednikom.

Makron je juče razgovarao i sa britanskom premijerkom Terezom Mej i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a oni su se složili da je nuklearni sporazum s Iranom najbolji način za sprečavanje Teherana da se domogne nuklearnog oružja.

Kako je saopštila kancelarija britanske premijerke, oni su ukazali da je neophodno proširiti sporazum da bi obuhvatio i druge oblasti kao što su balističke rakete.

Razgovarali su i o tome šta će se dogoditi po isteku ugovora, kao i “destabilizujućim regionalnim aktivnostima” Irana, navodi se u saopštenju.

Dogovorili su se da će “nastaviti blisko da sarađuju i sa SAD o tome kako se izboriti sa nizom izazova koje predstavlja Iran, što uključuje i pitanja koja bi movi sporazum mogao da obuhvati”.

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif ocijenio je nedavno kao neprihvatljiv zahtjev američkog predsjednika Donalda Trampa za izmjene nuklearnog sporazuma, koji je Teheran postigao sa svjetskim silama 2015. godine.

Zarif je to rekao poslije sastanka sa šefovima diplomatija Turske i Rusije u Moskvi, prenosi Rojters.

Tramp je, inače, najavio da će, ukoliko evropski saveznici do 12. maja ustanove da u nuklearnom sporazumu sa Iranom postoje “strašni propusti”, on odbiti da produži dogovor o ublažavanju američkih sankcija Iranu.

 

PODIJELI