MAKRON: OBNOVIĆEMO ZAJEDNO KATEDRALU

0
427

Predsjednik Francuske Emanuel Makron obećao je da će katedrala Notr Dam u Parizu biti obnovljena, nakon što je požar djelimično uništio ovo čuveno zdanje.

On je prilikom posjete katedrali rekao da je izbjegnuto najgore i da je sačuvana osnovna struktura objekta.

Makron je obećao da će pokrenuti međunarodnu inicijativu za sakupljanje sredstava za obnovu katedrale.

“Obnovićemo ovu katedralu svi zajedno. To je bez sumnje dio francuske sudbine i projekat koji ćemo imati u narednim godinama”, izjavio je Makron.

Makron je istakao da je obnova katedrale ono što Francuzi očekuju i da to treba učiniti jer “francuska istorija to zaslužuje”, uz napomenu da Notr Dam pripada svim državljanima Francuske, čak i onima koji nikada nisu posjetili ovaj objekat, javio je Bi-Bi-Si.

Francuski predsjednik nazvao je požar “užasnom tragedijom” i pohvalio “ekstremnu hrabrost” 500 vatrogasaca koji su učestvovali u gašenju požara.

Vatrogasci su uspjeli da spasu glavnu kamenu strukturu gotskog zdanja starog 850 godina, uključujući dvije kule, ali su se urušili krov, toranj i sat.

Vatra je tokom noći dovedena pod kontrolu, mada se očekuje da će potpuno biti ugašena tek za nekoliko dana.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Loran Nunjez izjavio je da su vatrogasci uspjeli da zaustave požar prije nego što se dalje proširio.

Uzrok požara još nije poznat, a vlasti su pokrenule istragu o incidentu. Nekoliko policijskih izvora izjavilo je da se za sada smatra da požar nije namjerno izazvan.

Francuski ministar kulture Frank Rister izjavio je da je Notr Dam “simbol Francuske koji je bio izložen riziku da bude uništen”, prenio je Rojters.

On je rekao da su vatrogasci spasli većinu dragocjenosti, iako su pojedine slike ostale unutar objekta i mogle su da pretrpe štetu nanesenu dimom i vodom.

(Srna)

PODIJELI