Nova pravila: Ograničena upotreba solarijuma

0
567

Na inicijativu dermatovenerologa, i u Srbiji je ograničena upotreba aparata sa solarnim lampama. Mlađi od 18 godina neće moći u solarijum, a na kvarcovanje ne mogu ni oni koji su bolovali od tumora kože ili piju određene vrste lijekova.

Svi korisnici solarijuma, prema novim pravlima, moraju da daju pristanak u dva primjerka, od kojih jedan zadržava vlasnik solarijuma, a drugi korisnik. Na obrascu se ističe da korisnik na sopstveni rizik koristi solarijum i navode se sva štetna dejstva UV zračenja – od povećanog rizika za rak kože, preko mogućeg oštećenja vida, prevremenog starenja kože, do opekotina, osipa…

Mlađi od 18 godina prvi put ove godine neće pred leto moći “da nabace” bronzanu boju u solarijumu, jer je za njih upotreba ovih uređaja zabranjena. Prema Pravilniku o kozmetičkim salonima i upotrebi solarijuma, koji je stupio na snagu sredinom februara, stariji će i dalje moći da se “kvarcuju”, ali samo ako prethodno potpišu da su upoznati sa svim mogućim rizicima korišćenja aparata sa solarnim lampama.

Vlasnike solarijuma nova pravila obavezuju da kontrolišu ispravnost aparata na svakih šest mjeseci i da redovno mijenjaju lampe. U Ministarstvu zdravlja kažu da će njihove inspekcije kontrolisati primjenu Pravilnika.

“Inicijativu da se ograniči upotreba solarijuma za mlađe od 18 godina pokrenulo je Udruženje dermatovenerologa Srbije, i dobro je što je ta praksa, na koju se odlučuje sve više zemalja u svijetu, usvojena i kod nas”, kaže za “Novosti” profesor dr Lidija Kandolf Sekulović, dermatolog VMA i nacionalni koordinator kampanje “Evromelanom”.

U Australiji je, recimo, potpuna zabrana i upotrebe i prodaje solarijuma za sve osobe na snazi od januara 2015. Kad je u zemljama EU usvojena preporuka da se od 2017. godine solarijumi više ne koriste, i pošto je postepeno uvođena zabrana, u Srbiju je uvezeno mnogo polovnih aparata sa slabijom zaštitom, naročito iz Njemačke, koja je zabranila korišćenje solarijuma.

Smatra se da su solarijumi, koje je Svjetska zdravstvena organizacija svrstala u prvu grupu kancerogena, razlog što u svijetu ima više od 450.000 slučajeva melanoma, najtežeg raka kože, a stručnjaci kažu da čak i samo jedan odlazak u solarijum povećava rizik od nastanka te bolesti. Od nje u Srbiji godišnje oboli više od 600 ljudi, od kojih 200 već u trenutku postavljanja dijagnoze ima najtežu formu melanoma. Lekari kažu da je nastanak melanoma kod mladih od 18 do 29 godina u najvećem broju slučajeva posljedica UV zračenja u solarijumu, a pokazalo se da je kod nas upotreba ovih aparata zabrinjavajuće masovna.

Istraživanja sprovedena u četiri srednje škole u Srbiji pokazala su da je 38 odsto srednjoškolaca bilo bar jednom u solarijumu, a da su neki od njih počeli tamo da odlaze sa 13 godina. Oko osam odsto srednjoškolaca izjavilo je da su više od 30 puta bili u solarijumu.

Prema novom Pravilniku, osim mlađih od 18 godina, solarijum ne smiju da koriste ni oni koji su bolovali ili boluju od tumora kože, oboljenja praćenih pojačanom osjetljivošću na UV zračenje i toplotu, i oni koji piju lijekove osjetljive na UV zračenje. To su mnogi antibiotici, antidepresivi, lijekovi protiv akni, citostatici, diuretici i antihipertenzivi, ali i neki lijekovi protiv bolova koji se često piju zbog reume ili glavobolje.

(B92)

PODIJELI