Mali porodični ritual za srećno i zadovoljno dijete

0
680

Roditeljska pažnja, čvrsti zagljalji, poljupci koji pucaju, strpljivi razgovori i pogledi u oči puni podrške neophodni su za pravilan razvoj naših mališana. Svi ti mali rituali mogu da imaju razne oblike i na različite načine mogu da budu dio našeg odnosa sa djetetom, a da nismo ni svjesni koliko ljubavi tako ulivamo u srce našeg djeteta.

Jedan od načina da djetetu posvetimo pažnju i ljubav, i pokažemo interesovanje za njihov mali-veliki život, i svašta da naučimo i mi od njih i oni od nas, je da sa njim vodimo dnevnik.

Ovu interesantnu ideju osmislila je Sara Oster Rokvić, autorka bloga Momsters, a ovako ona opisuje svoj mali projekat.

“Dnevnik možete da vodite zajedno sa svojim djetetom/djecom. Divna ideja koja može da zbliži djecu i roditelje na još neke dodatne načine, da razvije ljubav kod djeteta prema pisanoj riječi (čini mi se da se u budućnosti ništa neće ni pisati), može da mu pomogne da podijeli svoje misli u mirnom okruženju, bez žurbe…

To može biti djetetov dnevnik u kome možete voditi i neke svoje vrste tradicija, npr. mama uveče piše poruku za naredni dan i ostavlja mu na papiriću pored njegovog dnevnika, u dnevniku, skrivenom dijelu sobe koji mora da nađe.

Zatim, to mogu da budu rečenice zahvalnosti za neke svakodnevne situacije, ali prijatne za mamu/tatu, kao na primjer: “Hvala ti sine, što si danas bio poslušan u prodavnici.”, mogu, zatim, da budu rečenice ljubavi, rečenice podrške: “Znam da ćeš sjutra biti najbolji u dječijoj predstavi!”, rečenice priznanja djetetovih “dostignuća”: “Čestitam ti što si danas naučila pjesmicu napamet. Bravo!”, rečenice ohrabrenja za nešto što predstoji, a takođe i različita pitanja za dijete.

Ono poslije u toku dana odgovara mami na ta pitanja u svom dnevniku. To je lijepa motivacija da uzme olovku i zapiše svoje misli. Dijete takođe može i mami postaviti pitanja u njegovom dnevniku, koja mogu biti razna i neočekivana.

U dnevniku mu možete ostavljati i razne ištampane papiriće, fotografije, karte za bioskop/dječije pozorište, čokoladicu, možete mu nacrtati i neki crtež koji će pratiti i riječi neke pjesme, da mu napišete pjesmu sa njegovim imenom (imate razne na internetu), da mu zalijepite njegovog omiljenog lika iz crtanih filmova, koji mu zadaje određeni “zadatak”.

Za današnji dan, možete mu napisati i razne interesantne činjenice npr. “Jesi znao sine da ne postoje dvije iste paukove mreže i da je pustinja Antarktik najveća na svijetu?” Ili “Jesi znala da rakovi škampi imaju srce u glavi i da su ptice jedini pravi potomoci dinosaurusa?”.

Možete mu pisati i neke kratke priče sa krajem “nastaviće se…”, djelove pouka iz dječijih basni, pametne poruke iz crtanih filmova koje gleda, zanimljive isječke iz novina… Šta god vam padne na pamet”, prenosi Yumama.

PODIJELI