Prnjavorčani postaju majstori devete umjetnosti

0
1338

U organizaciji JU Biblioteka Prnjavor i Udruženja strip crtača Republike Srpske „Deveta dimenzija“, uspješno je završena Treća prnjavorska škola stripa koju vodi prnjavorski strip crtač Zdravko Knežević.

Mlade prnjavorčane privlači mogućnost da se likovno izraze putem stripa, koji je poznat i kao ”deveta umjetnost”, jako su kreativni i dobro to rade, a i zainteresovanost za ovaj vid umjetnosti je sve veća.

– Djeca su jako kreativna, i veliko je interesovanje djece za strip. Ove godine smo imali 21 dijete, prošle 20, a prije tri godine 15. Prošle godine smo imali osam strip autora iz naše škole u Prnjavoru koji su objavili svoje radove u časopisu “Parabelum” , dok smo imali jednog ili dva autora iz Banjaluke, što znači da Prnjavor za sada vodi u ovoj vrsti stvaralaštva, kaže Knežević.

Vuk Nježić polaznik je škole stripa tri godine, i veliki je zaljubljenik u ovu vrstu umjetnosti.

– Već treći strip koji smo mi radili je objavljen, meni to mnogo znači zato što hoću da budem još bolji u crtanju stripova, kaže Vuk.

Božidar Vuković dvije godine bavi se stripom i planira sa tim da nastavi i u daljoj budućnosti. I njegov drugar Miloš Simić pohađa školu crtanja dvije godine. Kaže da ima mnogo interesantnih tema o kojima on i njegovi drugari žele da crtaju i da se izraze putem stripa.

Katarina Majranović polaznica je ove škole dvije godine, uspješno je realizovala tri stripa, a trenutno sa drugarima radi strip čija je tematika Svjetsko prvenstvo.

– Kod škole stripa me privlači to što možemo naše ideje da izrazimo likovnim putem. Imamo mašinu za precrtavanje, ali uglavnom mi crtamo sami, objašnjava Katarina.

Vuk Karanović polaznik je škole crtanja već dvije godine i radi strip koji se zove ”Čarobne krošnje Kestengrada”.

– Želio sam da naziv mog stripa bude Kestengrad zato što je to drugo ime našeg Prnjavora, imamo mnogo kestenja, a u stripu se pominje kestenje, lišće, korijenje i planine, objašnjava Vuk.

U planu je i Četrvrta prnjavorska škola stripa iduće godine. Treba napomenuti da će biti besplatna, kao i dosadašnje, i u vrijeme ljetnog raspusta kada djeca nisu opterećena ostalim nastavnim gradivom.

– Barem jedan crtež dnevno potreban je za kvalitet i crtati treba što više, savjetuje Knežević mladim talentima i poziva svu zainteresovanoj djecu koja vole da crtaju da im se pridruže iduće godine.

Prema dosadašnjim rezultatima nema sumnje da će prnjavorski budući majstori stripa biti ponos svog grada, odnosno da će nastajati još bolji radovi polaznika Prnjavorske škole stripa u kojima će uživati svi ljubitelji ove umjetnosti.

(prnjavorlive.info)

PODIJELI