Marija Kiri najuticajnija žena u istoriji

0
1093

Francuski naučnik poljskog porijekla Marija Kiri najuticajnija je žena u istoriji ljudskog roda, smatraju učesnici ankete Bi-Bi-Sija.

Čitaoci Bi-Bi-Sijevog časopisa “Histori” svrstali su Kirijevu na prvo mjesto liste sto žena koje su promijenile svijet zbog toga što je bila prva osoba koja je dobila dvije Nobelove nagrade /za fiziku 1903. i hemiju 1911. godine/, kao i zbog istraživanja radioaktivnosti.

Na drugom je mjestu američki aktivista Roza Parks, koja je odbila da bijelcu ustupi mjesto u autobusu i tako pokrenula borbu za prava crnaca u Americi.

Treće mjesto u anketi zauzela je Britanka Emilin Penkharst, najzaslužnija što su žene dobile pravo glasa.

Slijedi engleski matematičar i pionir kompjuterskog programiranja Ada Lovelejs, te hemičar Rozalind Frenklin, koja je doprinijela razumijevanju molekularne strukture DNK.

“Gardijan” upozorava da bi ovaj izbor mogao da izazove i kontroverze, pošto je nekadašnji premijer Velike Britanije Margaret Tačer zauzela visoko šesto mjesto.

“Da li je Eleonora Akvitanska, moćna žena dvojice kraljeva /11. na listi/, imala veći značaj za svjetsku istoriju od Djevice Marije, koja je na 12. mjestu?”, navodi list.

PODIJELI