UNS: Slučajevi ubistava novinara na Kosovu na Platformi Savjeta Evrope

0
489

Na sajtu Platforme Savjeta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbjednost novinara nalazi se i 14 neriješenih slučajeva ubistava, kidnapovanja i nestanaka srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005. godine.

Ovaj podatak nalazi se na sajtu Platforem od petka, 10. avgusta.

Na ovom sajtu se navodi da je prošlo gotovo 20 godina, a da još “niko za počinjene zločine nije izveden pred lice pravde”, saopšteno je iz Udruženja novinara Srbije /UNS/.

Slučajeve je Platformi Savjeta Evrope prijavila Evropska federacija novinara
/EFJ/, nakon što je Skupština ove federacije 6. juna u Lisabonu jednoglasno usvojila Rezoluciju o istragama ubistava novinara na Kosovu.

Tu Rezoluciju podnijeli su Udruženje novinara Srbije /UNS/, Nezavisno udruženje novinara Srbije /NUNS/, Sindikat novinara Srbije /SINOS/ i Asocijacija novinara na Kosovu /AGK/.

“U Rezoluciji o istragama ubistava novinara na Kosovu poziva se da se obnove napori da se istraže i da se pred lice pravde dovedu izvršioci za ubistva i kidnapovanja novinara, kao i da se obezbedi obeštećenje porodica”, navodi se na sajtu ove platforme.

Cilj onlajn Platforme Savjeta Evrope jeste da unaprijedi zaštitu novinara, tako što objavljuje prijetnje i nasilje nad novinarima i medijskim radnicima i tako omogućava Savjetu Evrope da bolje bude upoznata o ovim slučajevima i da, ukoliko je potrebno, na vrijeme reaguje.

(Srna)

PODIJELI