Marinković: Viškovi i dalje na tržištu

0
317

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković kaže da interventni otkup nije dao željene rezultate, pa i dalje postoji problem sa plasmanom mesa junadi i svinja, i viškovi na tržištu, te apeluje da prije svih Savjet ministara iskoristi sve moguće mehanizme i zaštiti domaću proizvodnju.

– Tražimo od nadležnih u Savjetu ministara da pokrenu inicijativu za zaštitu domaće proizvodnje, da budu uvedene kvote na uvoz živih životinja, odnosno prelevmani na uvoz mesnih i mliječnih prerađevina da bi se i ovo malo proizvodnje još održalo, s obzirom na to da ne znamo do kada će trajati epidemija virusa korona – rekao je Marinković.

On je napomenuo da nikakva alternativna tržišta ne mogu da nadomjeste ovaj prekomjerni uvoz.

– Probleme sa plasmanom ima i mljekarski sektor, pune magacine viškova mliječnih proizvoda – kaže Marinković.

On je novinarima rekao da je mehanizam zaštite domaće proizvodnje, odnosno uvođenje zaštitnih mjera jasno definisano svim međunarodno potpisanim ugovorima.

– Ugovorom o spoljnotrgovinskom poslovanju BiH dozvoljava se čak i uvođenje carina na period do dvije godine od 10 odsto na proizvode i na živu stoku da bi se stabilizovalo osjetljivo tržište poljoprivrednih proizvoda BiH – rekao je Marinković.

/Srna/

PODIJELI