Marko Murat – autor čuvene slike “Ulazak Cara Dušana u Dubrovnik” (FOTO)

0
376
Veliki srpski slikar iz Dubrovnika Marko Murat /1864-1944/, osnivač Umjetničke zanatske škole u Beogradu koji je počeo kao realista, ali se potom približio impresionistima, dobitnik najznačajnijih nacionalnih i svjetskih priznanja, umro je na današnji dan 1944. godine.

Slikao je portrete, istorijske kompozicije, predjele… Snažno je uticao na stvaranje slikarske “beogradske škole”. U srpsko slikarstvo unio je nova umjetnička shvatanja i razvio interesovanje za probleme svjetlosti.

Murat je, nakon umjetničkih studija u Minhenu, radio u Beogradu, a zatim se u Dubrovniku posvetio brizi o kulturnim spomenicima kao konzervator i nastavio pedagoški rad kao profesor u srednjim školama.

Stvarao je pejzaže /mahom iz okoline Dubrovnika/, portrete i istorijske kompozicije.

Njegovo najpoznatije djelo je velika istorijska kompozicija “Ulazak cara Dušana u Dubrovnik”, za koju je dobio bronzanu plaketu na Svjetskoj izložbi u Parizu 1900. godine.

"Ulazak Cara Dušana u Dubrovnik" (Foto: narodnimuzej.rs)

“Ulazak Cara Dušana u Dubrovnik” (Foto: narodnimuzej.rs)

 

Bio je Srbin rimokatoličke vjeroispovijesti.

Beogradsko udruženje ljubitelja umjetnosti “Cvijeta Zuzorić” 1940. godine svečano je obilježilo njegov 70. rođendan prigodnom umjetničkom izložbom radova.

Kao Dubrovčanin, Murat je postao pravi član Srpske kraljevske akademije u Beogradu 1941. godine. Prilikom uvođenja u red akademika, na svečanom skupu pročitao je pristupnu akademsku besjedu: “Kroz slikarstvo u Dubrovniku”.

Murat se privremeno 1894. godine nastanio u Beogradu, gdje je 9. januara bio postavljen za privremenog učitelja crtanja i lijepog pisanja u Trećoj beogradskoj gimnaziji.

U prvoj polovini 1895. godine, na kraljevskom dvoru u Beogradu, portretisao je srpskog vladara Aleksandra Obrenovića. Bio je i predavač crtanja kraljeviću Aleksandru Karađorđeviću.

Marko Murat je naslikao više srpskih nacionalno-istorijskih motiva i time značajno obogatio umjetničku baštinu.

O Muratu je pisao srpski književni časopis iz Dubrovnika “Srđ”.

Dobio je u novembru 1922. godine kraljevski Orden belog orla petog stepena, a decembra 1924. kraljevski Orden Svetog Save trećeg stepena. Orden jugoslovenske krune trećeg reda dobio je 1930. godine.

U korespondenciji sa kritičarom Milanom Ševićem tokom 1932. godine, Murat se žalio da pravoslavni Srbi ne priznaju katoličke Srbe za “prave Srbe” zbog njihove konfesije.

Pred Drugi svjetski rat, postojala je omladinska umjetnička grupa “Marko Murat”, koja je priređivala izložbe u niškoj Muškoj gimnaziji.

Početak Drugog svjetskog rata dočekao je bolestan i usamljen u Dubrovniku.

/Srna/

PODIJELI