“Marš slobode srpske vojske” prodefilovao ulicama Banjaluke

0
150

Povodom Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine, danas je održan svečani defile ulicama grada pod nazivom “Marš slobode srpske vojske”.

Riječ je o performansu u kojem se glumci i statisti u originalnim uniformama srpske vojske iz Prvog svjetskog rata i sa tadašnjim zastavama kretali od Parka Petar Kočić preko Trga Krajine, Gospodskom ulicom do Skupštine grada i porte Hrama Hrista Spasitelja.

Marš su pratili folklorna društva i građani Banjaluke.

Ispred Hrama Hrista Spasitelja simbolično je dočekan komandant srpske vojske.

Povodom obilježavanja Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine, prethodno su položeni vijenci na spomenik banu Milosavljeviću.

Vijenac je u ime institucija Republike Srpske položila delegacija predvođena ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duškom Milunovićem.

Vijenac je položio i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Svetozar Aleksov.

Cvijeće na spomenik banu Milosavljeviću položili su generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, predstavnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska/ puka), direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, te predstavnici Boračke organizacije Srpske i grada Banjaluka.

Obilježavanje Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine počelo je jutros u Hramu Hrista Spasitelja služenjem parastosa za nestale i poginule srpske borce u Prvom svjetskom ratu.

Za 11.45 časova predviđen je umjetnički program i obraćanje zvaničnika.

Srpska vojska je nakon proboja Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine za samo 45 dana prešla više od 500 kilometara i 1. novembra oslobodila Beograd i cijelu Srbiju, a 21. novembra, na Aranđelovdan svečano ušla u Banjaluku.

U Prvom svjetskom ratu poginulo je 1.300.000 Srba, odnosno 28 odsto srpske populacije, među kojima 53 odsto muškaraca od 25 do 45 godina.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here