MATEMATIČARI IDU NA OLIMPIJADU – MILICA ĐUKIĆ PUTUJE U TAJLAND

0
1252

Riješeni problemi u vezi sa odlaskom Milice Đukić i ostalih učenika na Međunarodnu matematičku olimpijadu.

Svih šest matematirača iz BiH ipak će putovati na Međunarodnu matematičku olimpijadu koja će biti održana od 4. do 16.jula na Tajlandu. Put u ovu azijsku zemlju bio je neizvjestan za nekoliko đaka i vođe ekipe, jer nije bilo novca za kupovinu karata.

JedniNa takmičarka iz Rs Milica Đukić, koja je izborila učešće na olimpijadi kao najbolji matematičar iz BiH, putovaće do Tajlanda bez pratnje odraslih. Ističe da je odagnala strah, nakon što je saznala da će avion biti pun takmičara iz cijele Evrope. 

– Idem odvojeno od svojih kolega iz FBiH, jer je moja karta kupljena za avion u kojem više nema mjesta, rekla je Đukićeva.

Ona je dodala da se duže vrijeme priprema za takmičenje i da je spremna za put.

– Na tim takmičenjima preovladavaju logički zadaci, za koje se ne može mnogo pripremati, kazala je Đukićeva i dodala da priželjkuje više zadataka iz geometrije i kombinatorike. 

Milici će podršku u Tajlandu pružiti zamjenik vođe ekipe iz RS Marko Đitić, koji će putovati drugim avionom. -Kartu za Đitića ću platiti svojim novcem, jer je sramota da ne ide profesor iz RS. U Republičkom pedagoškom zavodu su odbili da izdvoje novac za njegovu kartu, iako su svih prethodnih godina uredno plaćali, rekao je predsjednik Udruženja društva matematičara RS Vidan Govedarica.

/glas srpske/

PODIJELI