Međunarodni dan planina

0
156

Članovi planinarsko – ekološke sekcije uz podršku PAK „Skitnice“ iz Prnjavora, povodom Međunarodnog dana planina organizovali su prigodno predavanje za učenike naše škole.

Bila je prava prilika da se prisjetimo da nas je u planinarstvo, sportsku aktivnost koja je sve popularnija u svijetu, uveo Uroš Šušak. Naime, on je učenike naše škole pozvao na prvu planinarsku šetnju – „Pohod u manastir Stuplje“, februara 2017.godine. Ovih dana se navršava dvije godine od njegove smrti.

U uvodnom dijelu su prikazane video prezentacije fotografija učenika devetih razreda sa prethodnih desetak akcija u kojima su učestvovali: Nikole Šmulje, Milice Ćorić, Petra Čolića i Anastasije Peulić. Vođa planinarsko – ekološke sekcije je izlagala o značaju planina i uzrocima ugrožavanja planinskih ekosistema.

Prisutni su mogli da se upoznaju sa načelima planinarske etike i benefitima koje donosi planinarenje: drugarske veze će biti jače, djeca će naučiti da se suočavaju sa problemima, postaće odgovorniji, naučiće da donose prave odluke u pravom trenutku, postaće istrajniji u školskim i ostalim obavezama, biće zdraviji, smanjiće se nasilje u školama i tako će postati bolji ljudi.

Članovi sekcije Dario Leščešin je izlagao o pravilima ponašanja na stazi, a Stefan Ivanović o načinu vođenja planinarskog dnevnika.

Učenice Ilma Hamzić i Dženana Mušinović navele su razloge zbog kojih sve više ljudi ide u planine, koji je smisao i značaj boravka u planinama.

U završnici druženja, Slobodan Šušak, vodič i organizator naših planinarskih akcija, pokazao je sadržaj planinarskog ranca i osnovnu opremu planinara. U tom mu je pomogla planinarka Anđela Pejić, profesorica koja je bila učenik naše škole.

Dosta je rečeno, a još više ostalo da nauče planinari i oni koji su poslije ovog druženja poželjeli da to postanu, i zato su na kraju svi prisutni pozvani da uzmu učešće na nekoj od sljedećih akcija i osjete dobrobit planinarenja i boravka u prirodi.

Aleksandra Vukajlović, nastavnik biologije

PODIJELI