Mektić: U toku provjera bivših pripadnika “Islamske države” koji bi trebalo da budu izručeni BiH

0
266

Među desetoricom bivših pripadnika terorističke organizacije “Islamska država”, koji su zarobljeni u Siriji, a trebalo bi da budu izručeni BiH, osam nema državljanstvo BiH, dok se za dvojicu vrše provjere, potvrdio je ministar bezbjednosti BiH u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić.

Jedan od te dvojice je Ibro Ćufurović /24/ iz Velike Kladuše, koji je bio pastir kod Huseina Bilala Bosnića, osuđenog za terorizam. Ćufurović je otišao u Siriju 2013. godine, a za njim je raspisana crvena Interpolova potjernica.

“Dnevni avaz” navodi da je i za njega i za drugo lice teško izvršiti provjeru.

– Od Agencije za identifikacione dokumente BiH dobili smo obavještenje da ta dva lica nisu imala dokumente BiH, da su vjerovatno iz BiH izašli sa lažnim dokumentima – rekao je Mektić za ovaj sarajevski dnevnik.

Prema njegovim riječima, u zavisnosti od trajanja provjera, sa SAD će biti precizirani detalji povratka državljana BiH iz Sirije, koji su prekršili Krivični zakon BiH, a za šta im zbog terorizma prijeti kazna do 10 godina zatvora.

On je dodao da se provjeravaju i podaci za žene i udovice bivših pripadnika “Islamske države” iz BiH, koje su izrazile želju da se iz Sirije vrate u BiH.

Prihvatanje zarobljenika porijeklom iz BiH dio je saradnje BiH i SAD, koje su pozvale zemlje da prihvate i pred domaćim sudovima procesuiraju sve svoje državljane koji su otišli da ratuju u Siriji.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here