Norveška: Skoro 170 vojnika žrtve seksualnih napada

0
243

Skoro 170 vojnika od ukupno 16.000 pripadnika Norveških oružanih snaga tvrdi da su bili žrtve silovanja ili pokušaja silovanja u 2018. godini, pokazala je anketa koju je sprovela armija.

Stručnjacima je upadljiva činjenica da su skoro polovina žrtava muškarci.

Državna televizija NRK objavila je da je anketa otkrila alarmantnu učestalost seksualnih napada, te da su se silovanja ili pokušaji seksualnog napada dešavali svakog drugog dana.

Ukupno 44 vojnika, među kojima su 24 žene i 20 muškaraca, izjavili su da su silovani u posljednjih 12 mjeseci, dok 123 ljudi kaže da su bili žrtve pokušaja silovanja.

“Sputnjik” je prenio da je 35 vojnika tvrdilo da su njihovi nadležni zloupotrijebili svoj položaj kako bi na podređene izvršili pritisak da učestvuju u “neželjenoj seksualnoj aktivnosti”.

Komandant odbrambenih snaga Norveške Hakon Brun Hansen izjavio je da je iznenađen brojem navodnih silovanja koji se pojavio u anketi.

“Zajedno smo u tome, Oružane snage su dobro regulisane i sproveli smo niz mjera, tako da me činjenica da imamo toliko slučajeva seksualnih napada unutar i van službe iznenađuje i dodatno ljuti”, istakao je Brun Hansen.

On je naglasio da su prošle godine samo dva slučaja silovana prijavljena policiji i pozvao žrtve seksualnih napada da bez oklijevanja takve slučajeve prijave.

Norveški ministar odbrane Frank Bake Jensen izjavio je da je ova situacija “daleko od onog gdje bi oružane snage trebalo da budu” i priznao da su uslovi gori od onih kojima se nadao, te je obećao da će raditi na eliminisanju problema.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here