Merkel uoči sastanka sa članovima Predsjedništva BiH: Biće ovo intenzivno veče

0
472

Angela Merkel, kancelarka Njemačke uoči sastanka sa članovima Predsjedništva BiH koji je organizovan na njen poziv navela je teme o kojima će se razgovarati u Berlinu.

“Razgovaraćemo o izazovima. Objavljen je termin za izbore. To su važna vremena, i ovdje kod nas kad govorimo jasnim riječima. Nadamo se da će se proces reformi nastaviti i u BiH”, kazala je Merkel.

“Potrebna je promjena Izbornog zakona, zbog toga se brinemo. Objavljen je termin za izbore, a razgovaraćemo kako ostvariti napredak”, poručila je Merkel.

Ona je kazala da će se Njemačka zauzimati za EU perspektivu svih zemalja Zapadnog Balkana, i da se ranije intenzivno razgovaralo o tome.

“Moraju se ispuniti svi uslovi. Razgovaraćemo o približavanju EU. Biće intenzivno veče”, poručila je.

Izetbegović uoči sastanka s Merkel: BiH može naprijed kada ima prijatelje

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović obratili su se medijima uoči večerašnjeg sastanka u Berlinu kazavši kako će intenzivno razgovarati o reformskim procesima u BiH te približavanju naše zemlje Evropskoj uniji.

Izetbegović se zahvalio njemačkoj kancelarki na iznenadnom pozivu na sastanak te istakao kako je Njemačka uvijek bila veliki prijatelj BiH.

“Mi smo ovdje s našim prijateljima. Hvala Njemačkoj na svemu što je uradila za našu zemlju. BiH može naprijed kada imamo prijatelje koji nas razumiju. Situacija u BiH je bolje od slike kakvu šalju mediji. U ovim trenucima ne smijemo dopustiti zastoj BiH na evropskom putu. Mislim da možemo dobiti kandidatski status do kraja godine, ali nam je bitno da do kraja godine imamo mišljenje EU. BiH su potrebani mir, reforme i intenzivna izgradnja infrastrukture”, naglasio je Izetbegović.

Podsjećamo, susret članova Predsjedništva BiH s njemačkom kancelarkom biće održan u Kabinetu kancelarke u Berlinu.

(N1)

PODIJELI