MESO NAJSKUPLJE Građani BiH najveći dio kućnog budžeta TROŠE NA HRANU

0
438

U BiH su prosječni mjesečni izdaci za potrošnju iznosili 1.419 KM po domaćinstvu, pokazuju podaci iz posljednje Ankete o potrošnji domaćinstava za 2015. godinu.
U prosjeku, jedno domaćinstvo mjesečno troši 437,8 KM za hranu i piće.

– Dakle, skoro jedna trećina ukupnih mjesečnih izdataka domaćinstva se odnosi na hranu i piće. Mjesečno se najviše novca izdvaja za meso – 100,2 KM ili 22,9 odsto, zatim za voće i povrće – 17,7, mlijeko, sir i jaja – 14,7, hljeb i žitarice – 13,5, bezalkoholna pića – 9,4 odsto. Od ukupnih izdvajanja za hranu i pića najmanje se izdvaja za ribu – 2,8 odsto i alkoholna pića – 3,1 odsto.

Od ukupnog broja domaćinstava najviše je onih – 57 odsto, koja, u periodu od dvije sedmice bar jednom kupuju meso živine, zatim teletinu i junetinu – 52,6 odsto, 63,4 odsto domaćinstava koja kupuju sušeno i dimljeno meso svih vrsta i ostale mesne proizvode, odnosno salame, kobasice, slanine, šunke, sudžuk, sirovi ćevapi i pljeskavice. U posmatranom periodu, svinjsko meso je kupovalo 15,5 odsto domaćinstava – navedeno je u pomenutoj anketi.

U grupi “voće” najviše je domaćinstava koja, u posmatranom periodu, kupuju banane – 66 odsto, zatim jabuke, citruse, kruške, grožđe, lubenice i dinje, suvo voće, orahe.

Za hranu i piće konzumiranu van kuće, prosječno mjesečno se izdvaja 2,2 odsto od ukupnih izdataka domaćinstva ili 31,4 KM). U toku dvije sedmice, 32,6 odsto domaćinstava je imalo bar jedan obrok ili piće u restoranima, 25,8 odsto u kafeima, barovima ili bifeima i 7,8 odsto u radničkim ili studentskim kantinama.

(Srpskainfo)

PODIJELI