Dodik: Novinari nisu ugroženi, štiti se dostojanstvo policije

0
362

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da se Nacrtom zakona o javnom redu i miru, koji predviđa kaznu za onoga ko neovlašćenim fotografisanjem ili snimanjem ometa službena lica u vršenju dužnosti, ne ugrožavaju novinari, već da se štiti dostojanstvo policije.

Dodik je istakao da je protiv zloupotrebe bilo čega, ali da se zalaže da se novinarskoj profesiji vrati dostojanstvo, ali isto tako obezbijedi i policijskom radniku i državnom službeniku.

– Slažem se i da novinari budu u rangu državnog službenika, pa da vidimo onda da i njih neko može da slika – rekao je Dodik za Espreso.rs.

Dodik je istakao da je apsurd što je ovaj zakon postao priča broj jedan ovdje, dok se u Evropi donose pravila za zabranu širenja lažnih vijesti, a američki zakon predviđa da policajac, kada procjeni da ga ometaju na službenoj dužnosti, ima ovlašćenja da puca.

On je ukazao da je na Zapadu policajac u svakoj državi država.

– Ako dirneš policajca dirnuo si u državu. Zar treba da neko može da pljune policajca, a on samo da se obriše i da ide dalje? Ne može. Zašto bi neko imao pravo to da radi, a policajac da ne reaguje? upitao je Dodik.

On je poručio da ne treba zloupotrebljavati zakon.

– Ima i policajaca koji loše rade svoj posao, ima bitanga i u policiji i u državnoj upravi. Niko ne kaže da nema, ali izvinite ovdje se svašta dešava, ovo je pretjeralo svaku vrstu mjere – rekao je Dodik.

On smatra da novinarsku profesiju treba vratiti u analitiku.

– Ako si u analitici imaš pravo da izneseš svoj stav, ali za taj stav moraš da odgovaraš. Ne da kaljaš ljude, da svašta izmišljaš, da lažeš, petljaš, da si priučen za takve stvari i da si službenik službe sa Zapada, a da se to smatra vrlinom. Naravno da to ne može da se radi – rekao je Dodik.

Navodeći da u Banjaluci ima nekoliko novinara koji su postali bogataši na priči o tome kako se ovdje dešava neki kriminal, Dodik kaže da se postavlja pitanje odakle im odjednom tolika sredstva s obzirom da se zna kolika je novinarska plata.

– Imam i ja svašta pitati, nije to problem, ali ajde da napravimo društvo kome će se odgovarati. Sad će neko reći da je ovo napad na medije. Nije. Јa nisam nikoga napao, ja sam napao pojavu – rekao je Dodik.

On kaže da su neki tri mjeseca bili na nekim studijama u Britaniji, pa kada ih je pomenuo imenom i prezimenom i pitao otkud oni tamo, onda je rečeno da je to kleveta.

– Nije /kleveta/, moje pitanje kao predsjednika bilo je “odakle vi tamo i šta to radite tamo”. Imam pravo da to pitam. Јa ne bježim od pitanja, ali isto tako volim da pitam – rekao je Dodik.

On ističe da nije dobio odgovor na pitanje koje je postavio, ali da je zato dobio intervenciju neke ambasade koja je rekla da se tako ugrožavaju novinarske slobode.

– Imam i ja neke svoje novinarske slobode. Kako je moguće da sam ja samo predmet napada, sada je to manje, ali prije četiri godine se nije moglo živjeti – rekao je Dodik.

(Srna)

PODIJELI