Fild: Ponuda NATO-a za predavanje ANP-a je prilika, a ne prepreka za BiH

0
380

Ponuda NATO-a za predavanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) je prilika, a ne prepreka za BiH, ocijenio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” britanski ambasador u BiH Metju Fild.

“Znam da postoje različita mišljenja o NATO-u, posebno po pitanju članstva. Ta odluka je u rukama građana BiH. Ali, ono o čemu govorimo sada je nastavak pozitivnog, konstruktivnog partnerstva kakvo i druge zemlje imaju sa NATO-om. Srbija je dobar primjer u ovom slučaju. Ova vrsta partnerstva može uključivati planiranje i upravljanje civilnim, kriznim i vanrednim situacijama, borbu protiv terorizma, sajber-sigurnost i istraživanja, a to je na BiH da odluči”, kaže Fled.

Kada se jave razlike u mišljenjima, britanski ambasador očekuje da će se takva pitanja riješiti putem zrelog i konstruktivnog dijaloga između političara.

“Ponuda NATO-a za predavanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) je prilika, a ne prepreka za BiH, i sljedeći korak se treba odlučiti putem dijaloga, a ne zauzimanjem stavova. ANP nije članstvo”, poručio je.

Što se tiče stranih uticaja u BiH, Field kaže da su sve zemlje dobitku zbog različitih vanjskih veza u međuzavisnom i globaliziranom svijetu.

“BiH je suverena zemlja, sposobna da određuje kako će se vezati sa drugima. Ono što je važno je da njeni lideri razvijaju odnose i donose odluke, uključujući i one finansijske prirode, imajući u vidu dugoročne interese zemlje i svih njenih građana”, rekao je, između ostalog, ambasador Fild za “Oslobođenje”.

PODIJELI