Migracije mijenjaju svijet: Domove napustilo 240 miliona stanovnika! VIDEO

0
748
?????????????????????????????????????????????????????????

Proteklih nekoliko godina obilježile su povećane migracije ljudi. Kada bi se svi oni koji su napustili svoje domove ujedinili i formirali svoju “republiku bez korjena”, to bi bila peta po veličini zemlja na svijetu, s više od 240 miliona stanovnika.

Više od milion doseljenika iz Kine tako je preplavilo subsaharsku Afriku, a brojnu dijasporu, od oko 20 miliona ljudi, ima i Indija.

Iako ima onih koji se, politikom bodljikave žice, bore protiv migracija, činjenica je da su, upravo iz redova migranata, “regrutovani” neki od najuspešnijih preduzetnika.

Tako jedna od deset kompanija u Silicijumskoj dolini pripada doseljenicima iz Indije. Indijskog porijekla je i izvršni direktor Majkrosofta, izumitelj Intel Pentiuma, jedan od bivših glavnih direktora kompanije Motorola, direktor Gugla…

Teoriju da su migracije neprirodne i štetne, i da ih treba zaustaviti, ruši i zanimljiv, animirani video, koji su napravili stručnjaci sa Univerziteta u Havajima. On u samo jednom minutu prikazuje širenje ljudske rase širom svijeta u periodu od 125.000 godina.

Prije 120.000 godina na Arapskom poluostrvu živjele su male grupe ljudi, ali istraživači tvrde da su mnogi od tih ranih pionira izumrli, prije nego što su uspjeli svoje gene da prenesu današnjim, modernim generacijama.

Ali, prije oko 80.000 godina egzodus iz Afrike je ubrzan, pa su se stanovnici tog dijela svijeta brzo raširili Bliskim istokom i Južnom Azijom.

DNK testovi, sprovedeni na oko 1.000 ljudi, i praćenje genetičkih veza kroz vijekove, pokazali su da su svi današnji neafrički narodi povezani upravo s jednim narodom koji je, prije 80.000 i 50.000 godina, masovno migrirao iz Afrike.

Istraživači su utvrdili da su najvjerovatniji razlozi za masovnu migraciju iz Afrike bile klimatske promjene i drugi životni faktori.

Te klimatske fluktuacije stvorile su “zelene koridore” bogate vegetacijom i pitkom vodom, koji su omogućili tadašnjim migrantima da pređu na Arapsko poluostrvo i područje Levanta, odnosno zemlje uz obale istočnog Mediterana: Tursku, Grčku, Siriju, Liban, Izrael, Jordan i Egipat.

Tokom 2015, u neku od 28 država članica EU uselilo se 4.7 miliona ljudi, a registrovano je i najmanje 2.8 miliona iseljenika iz država članica EU.

Najveći broj useljenika je 2015. prijavila Njemačka (1.543.000), a slijede Velika Britanija (631.500), Francuska (363.900), Španija (342.100) i Italija (280.000).

Ipak, Njemačka je 2015. prijavila i najveći broj iseljenika (347.200), a iza nje slijede Španija, Velika Britanija, Francuska i Poljska.

PODIJELI